Skip Navigation LinksDomovZa medijeDogodki za novinarjeŠtiri novosti naših avtorjev

Štiri novosti naših avtorjev

Mladinska knjiga vabi na predstavitev štirih knjižnih novosti slovenskih avtorjev, ki bo v torek, 18. junija ob 11. uri v knjigarni Konzorcij. Prijazno vabljeni!

Mladinska knjiga vabi na predstavitev štirih knjižnih novosti slovenskih avtorjev, ki bo v torek, 18. junija ob 11. uri v knjigarni Konzorcij.

V zbirki Prvenci je izšla zbirka kratkih zgodb Alenke Koželj  LOVILCI SANJ, v zbirki Nova slovenska knjiga pa roman IZVIRNIK Jiřija Kočice in dve pesniški zbirki: STIHOŽITJA IN DISTONIJE Jožeta Snoja ter  HRIBI, OBLAKI, LEPE POZDRAVE Marjana Strojana.

Novosti bo urednica Nela Malečkar predstavila skupaj z avtorji.

Prijazno vabljeni!

 

 

Alenka Koželj: LOVILCI SANJ

Literarni prvenec Alenke Koželj, magistre francoske književnosti, prinaša tematsko in motivno raznolike zgodbe, ki jih vse po vrsti odlikuje avtoričin izbrušeni slog pisanja ter psihološko pretanjeno izdelani liki v različnih življenjskih situacijah in obdobjih. Kako je, ko se mlad izobraženec po propadli zvezi preseli nazaj k staršem? Kakšne metamorfoze doživlja ljubezenski odnos, medtem ko fant in dekle odraščata, se spreminjata? Je bolj osamljeno dekle, ki je zaradi agorafobije ukleščeno v stanovanje, ali njena sestra, ki jo obiskuje? In kako vidimo ljubezenski trikotnik, če na prevaro pogledamo z vseh strani?

 

Jiři Kočica: IZVIRNIK

Kipar, pesnik in esejist Jiři Kočica v Izvirniku obravnava najbolj slavno umetnino 20. stoletja: pisoar, ki ga je Marcel Duchamp pod naslovom Fontana poslal na razstavo v Grand Central v New Yorku leta 1917, in s tem začel zgodbo ready made umetnosti. Fontana je bila z razstave umaknjena po burnih debatah o tem, ali ta pisoar sploh je umetnost. Dogajanje iz obdobja zadnjih sto let, razpršeno od Ljubljane, Philadelphie, New Yorka, Buenos Airesa do Pariza, nas na romanesken in zabaven način seznanja z eno od možnih zgodovin umetnosti in nastanka avantgard. Bralec pa iz številnih prizorov, dokumentov, realnih in izmišljenih likov, fotografij umetniških del in pogovorov postopoma sestavlja celotno sliko.

 

Jože Snoj: STIHOŽITJA IN DISTONIJE

Jože Snoj, pesnik in pisatelj, tudi pri 85 letih piše mlado poezijo,  vezano na pesniški modernizem, ki mu je pripadal v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Modernizem z vsemi doživljajskimi registri atomiziranega sveta in z vsem arzenalom sintaktično in oblikoslovno razpuščenega jezika, vse tja do zlogov in glasov, kajti le takšen je sposoben vrtinčenja novih in novih svetov. Čeprav je logično, da je tako, smo vendarle veselo presenečeni, da princip še zmeraj deluje. In prav gotovo je bil tudi avtor, ki nam je s Stihožitji in distonijami pripravil katalog pesniških postopkov, malih semiotičnih vragolij, vezanih na nekatere avtorjeve pretekle in nove pesniške tematike ali drže.

 

Marjan Strojan: HRIBI, OBLAKI, LEPE POZDRAVE

Marjan Strojan, prevajalec in avtor sedmih pesniških zbirk,  tudi v najnovejši, osmi pesniški zbirki razvija svojo razpoznavno poetiko. Pod eno streho je shranjeno Vse naenkrat (naslov enega od šestih ciklov zbirke): drobne lirsko izpovedne pesmi in dolge epske poeme, igrivo humorne in učene, neposredno nazorne in narativno večpomenske pesmi … Motivi pesmi so odraz vseh kontrastnih nastrojenj, ki jih naplavlja literarna zgodovina in konkretno življenje. Občutja in posamezni prizori so ubesedeni tako mojstrsko, da jih uzremo v še neznani luči, na svež, čeprav nepretenciozen način. Pesniška govorica par excellence.

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.