Skip Navigation LinksDomovZa medijeDogodki za novinarjeVabilo na predstavitev poezije

Vabilo na predstavitev poezije

Mladinska knjiga vabi na predstavitev knjige zbranih pesmi Ade Škerl, ki je izšla v zbirki Kondor. V zbirki Nova lirika pa tokrat predstavljamo celotni opus ene največjih pesnic 20. stoletja Wisławe Szymborske ter najznamenitejši pesemski cikel pesnika Zbignewa Herberta.

 

Mladinska knjiga v ponedeljek, 25. novembra 2019 ob 11. uri prijazno vabi v knjigarno Konzorcij na predstavitev treh knjig vrhunske poezije.

Ob sedemdesetletnici izida njene prve zbirke in desetletnici smrti bomo predstavili knjigo zbranih pesmi Ade Škerl, ki je izšla v zbirki Kondor. V zbirki Nova lirika pa tokrat predstavljamo dva poljska ustvarjalca: zbirko celotnega opusa ene največjih pesnic 20. stoletja Wisławe Szymborske ter najznamenitejši pesemski cikel pesnika Zbignewa Herberta, Gospod Cogito.

 

Ada Škerl: SPEČI METULJI, zbrane pesmi.

Uredila in opombe napisala Tanja Petrič, spremni besedi napisala Tanja Petrič in Ivo Svetina, bibliografijo sestavil Matjaž Hočevar.

Leta 1949 je pri Mladinski knjigi izšel prvenec 25-letne pesnice Ade Škerl. Senca v srcu bi z vso pravico morala obveljati za eno od prelomnih zbirk, saj je namesto o zapovedani veri v svetlo prihodnost in gradnji novega sveta spregovorila o intimnih ljubezenskih občutkih in bolečini ob izgubi ljubljenega človeka. Knjiga je bila kmalu razprodana, a nadarjena pesnica je bila povečini deležna zelo odklonilnih, celo sovražnih kritik. Povsem drugače kot danes znamenite Pesmi štirih, ki so izšle štiri leta pozneje in obveljale za začetek intimistične lirike na Slovenskem. Zbirka Speči metulji obsega vse njene v knjigah objavljene pesmi in skoraj sto pesmi iz zapuščine.

 

Wisława Szymborska: RADOST PISANJA.

Prevedla, opombe in spremno besedo napisala Jana Unuk. Posebna izdaja zbirke Nova lirika.

Ko so Wisławo Szymborsko v nekem intervjuju vprašali, zakaj je v življenju vsega skupaj objavila samo nekaj manj kot 350 pesmi, je odgovorila: »Ker imam doma koš.« V dvanajstih zbirkah si poljska nobelovka zastavlja temeljna vprašanja o življenju in svetu, jih osvetljuje z nepričakovanih zornih kotov, pri tem pa si pomaga s humorjem, ironijo, parodijo in podobnimi modernimi izraznimi sredstvi. Vsaka njena pesem je zaključena celota z lastnim problemom, njegovo osvetlitvijo in pogosto ambivalentno ali paradoksno razrešitvijo.

Zbigniew Herbert: GOSPOD COGITO.

Izbral, iz poljščine prevedel in spremne opombe napisal Niko Jež. Zbirka Nova lirika.

Zbigniew Herbert, eden najpomembnejših poljskih pesnikov druge polovice 20. stoletja, je v procesu oblikovanja svojega pesniškega izraza ustvaril gospoda Cogita, ki zdaj ironično, zdaj sarkastično, preroško ali melanholično razmišlja o sodobnem svetu, človeku, družbi in zgodovini. Gospod Cogito (Pan Cogito) predstavlja enega najznamenitejših pesemskih ciklov zadnjega stoletja, v svojih številnih preobrazbah in variacijah pa se lik pojavlja vse do konca pesnikovega ustvarjanja.

 

Z nami bodo ustvarjalci knjig Tanja Petrič, Jana Unuk in Niko Jež ter urednik Andrej Ilc.

Lepo vabljeni v dobro družbo poezije!

 

 

 

 

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.