Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostCiril Zlobec (1925-2018)

Ciril Zlobec (1925-2018)

V 94. letu starosti je umrl pesnik in akademik Ciril Zlobec. Bil je zadnji še živeči pesnik slavne četverice, ki je po vojni presekala takratno pesniško usmeritev z intimistično zbirko Pesmi štirih. Podpisal je približno 30 zbirk poezije, številna njegova dela so prevedli v tuje jezike. Ukvarjal se je tudi s politiko.

V petek, 24. avgusta 2018, je v 94. letu starosti umrl pesnik in akademik Ciril Zlobec. Bil je zadnji še živeči pesnik slavne četverice, ki je po vojni presekala takratno pesniško usmeritev z intimistično zbirko Pesmi štirih. Podpisal je približno 30 zbirk poezije, številna njegova dela so prevedli v tuje jezike. Ukvarjal se je tudi s politiko.

Vsakdo sam stoji na srcu zemlje,
s sončnim žarkom prebodèn:
in je takoj večer.

(Salvatore Quasimodo, prevedel Ciril Zlobec)

Zlobec je bil pesnik, romanopisec, publicist, prevajalec, novinar, urednik, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter nekdanji politik. V slovenski kulturni spomin se je vtisnil že z intimistično pesniško zbirko Pesmi štirih, ki jo je leta 1953 izdal skupaj s Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Tonetom Pavčkom. Od takrat je objavil približno 30 pesniških zbirk ter dva romana, več knjig esejev in publicistike.

Temeljni navdih poezije Cirila Zlobca je bila ljubezen, zato ni nič čudnega, da se ga je kmalu oprijel vzdevek »pesnik ljubezni« in da cela vrsta njegovih pesniških zbirk poudarja ljubezen že v naslovu.

"Motivika njegove poezije največkrat niha med resignacijo in vitalizmom. To doživetje prikazuje zlasti v treh območjih - v spominih na otroštvo, v erotiki in vsakdanji stvarnosti. Zlobčev verz je prost, notranji ritem se neprestano spreminja in je zato nenavaden, slog je mešanica abstraktnih pojmov in konkretnih podob, kar ustreza vsebini. Ta je večidel refleksivna, vendar z naslonitvijo na konkretne situacije, dogodke in osebe," je o njegovi poeziji v Pregledu slovenskega slovstva zapisal Janko Kos.

Širšemu bralstvu je najbolj znan kot pesnik ljubezni. Ob njegovem 90. rojstnem dnevu leta 2015 mu je Mladinska knjiga namenila izbor njegove ljubezenske poezije v knjigi Ljubezen - čudež duše in telesa. Jubilejna izdaja vsebuje 90 njegovih ljubezenskih pesmi – v avtorjevem izboru in s spremno besedo Iva Svetine ter s čudovitimi risbami Metke Krašovec.

Iz spremne besede Iva Svetine: »V svojih razmišljanjih ob Zlobčevi poeziji sem vedno znova iskal predvsem odgovore na vprašanja o tem, kaj pravzaprav ljubezen je. Je res prava, resnična, vseprežemajoča ljubezen lahko le »dvoedina«, je torej edina možnost, da se vzpostavi enotnost med hrepenečo dušo in poželjivim telesom? … Zlobčeve pesmi pričujejo, da iskanje somernosti in sozvočja izhaja iz človekovega hotenja, da premaga nihilizem. In da opevanje ženske lepote ni pesnikov narcisizem, ampak da vodi v samoodpoved in samopozabo.»

Med njegovimi pesniškimi zbirkami so še Pesmi jeze in ljubezni (1968), Dve žgoči sonci (1972), Vračanja na Kras (1974), Beseda (1985), Nove pesmi (1985), Rod (1988), Moja kratka večnost (1989), Ljubezen dvoedina (1993), Stopnice k tebi (1995), Mojih sedemdeset (1995), Skoraj himna (1995) in Ti-jaz-midva (1995).

Številna njegova dela so prevedli v tuje jezike, prevajal pa je tudi sam, med drugim nekatera vrhunska imena svetovne literature, kot je Dante.

Ciril Zlobec se je rodil 4. julija 1925 v Ponikvah na Krasu. Pesnik je obiskoval gimnazijo v malem semenišču v Gorici in Kopru, od koder so ga izključili, ker so odkrili, da piše pesmi v slovenščini. Leta 1942 je postal aktivist OF, ob razpadu Italije pa se je pridružil partizanom.

Kasneje je diplomiral na ljubljanski slavistiki, se zaposlil kot novinar ter deloval v kulturnih uredništvih različnih medijev. Ukvarjal se je tudi s politiko, med drugim je bil na prvih večstrankarskih volitvah leta 1990 izvoljen v predsedstvo prve samostojne slovenske države. Ob kopici priznanj je leta 1982 dobil Prešernovo nagrado.

 

Ob smrti Cirila Zlobca smo v založbi zapisali:

Tiho romanje k zadnji pesmi je dopolnjeno. V spomin je prestopil naš dragi sodelavec

CIRIL ZLOBEC

pesnik, esejist, prevajalec in urednik.

Spominjali se bomo njegovega navdihujočega vitalizma. Odslej se bomo z njim srečevali v njegovih pesniških in drugih knjigah, ki nam govorijo, da je ljubezen še mogoča, in kažejo, kaj pomeni biti človek.

Založba Mladinska knjiga in Cankarjeva založba

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.