Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostDragan Velikić v Ljubljani

Dragan Velikić v Ljubljani

Ob izidu romana Preiskovalec novembra na obisk v Ljubljano prihaja priznani srbski pisatelj Dragan Velikić. V torek, 13. novembra bo ob 18h gostoval v Trubarjevi hiši literature.

Ob izidu romana Preiskovalec bo med 12. in 14. novembrom 2018 na obisku v Ljubljani Dragan Velikić.

V torek, 13. novembra 2018, se bosta ob 18. uri v Trubarjevi hiši literature z njim pogovarjala urednik Aljoša Harlamov in prevajalka Đurđa Strsoglavec. Prijazno vabljeni!

Preiskovalec je bil leta 2016 najbolj izposojana knjiga v mreži javnih knjižnic Srbije. Eden najprepoznavnejših srbskih pisateljev pa si je ugled doma in v svetu pridobil tudi s svojim publicističnim delom. V slovenščini imamo prevedenih več njegovih knjig, Cankarjeva založba je leta 2014 v zbirki Moderni klasiki izdala roman Bonavia.

»Pogosto se zgodi, da pridemo v prostor in pozabimo, zakaj smo sploh prišli tja. Najlažje se bomo spomnili, če odidemo iz prostora skozi ista vrata. Znanstveno je dokazano, da vprašani zadano nalogo pozabijo trikrat pogosteje, če so pred reševanjem šli skozi vrata
kakšnega prostora, kot če niso. Razlog je v tem, da naši možgani vrata doživljajo kot mejo dogodka in menijo, da so odločitve, sprejete v nekem prostoru, shranjene v njem, ko ga zapustimo. Zato se jih lahko znova spomnimo, če se v ta prostor vrnemo.
« (odlomek iz romana Preiskovalec)

V Preiskovalcu materina smrt postane izhodišče za detektivsko brskanje po preteklosti, v otroške in mladostne spomine nanjo in na ljudi, ki so jo obkrožali, na številne (začasne) domove, kjer je bivala družina in kamor je zaneslo pripovedovalca, pa tudi na temno povojno jugoslovansko preteklost.

Roman je napisan v značilnem avtorjevem slogu: z živo pozornostjo za detajle, s popolno jezikovno izbrušenostjo in intimno zgodbo, ki bralca ponese s sabo, kakor da bi poslušal glasbo svojega najljubšega benda.

Dragan Velikić se je rodil leta 1953 v Beogradu. Diplomiral je iz primerjalne književnosti na Filološki fakulteti v Beogradu. V obdobju 1994–1999 je bil urednik založniške dejavnosti na Radiu B 92. Pisal je kolumne za NIN, Vreme, Danas, Reporter in Status. Od junija 2005 do novembra 2009 je bil veleposlanik Republike Srbije v Avstriji. Bil je eden vodilnih kritikov Miloševićevega režima, danes pa svoja mnenja objavlja v številnih tujih časnikih in revijah. Živi v Beogradu kot svobodni umetnik.


»Vedno si sproščen na tuj račun. To plača nekdo drug.«
Tako je govorila moja mama.
»Če bi bila svetnica,« je nostalgično zavzdihnila, »bi ščitila kuharice, sobarice in služabnice. Sveti Nikolaj je zaščitnik mornarjev, jaz pa bi ščitila služinčad. Samo služinčad ve, kakšen je kdo med svojimi štirimi stenami.«
Sledila je ena od stotih zgodb, ki so zapolnjevale njen spomin. Neki profesor Lolić je imel sina, študenta medicine, ki je rad jedel v postelji. Hrana je padala po posteljnini. Mama je vedno malo pomolčala, zgrožena zaradi prizora popacanih rjuh.
»No, povej, ali kdo normalen jé v postelji. Ta fant je pozneje resda končal v Londonu, naredil je kariero, ampak kaj mu to koristi, če je prostak.«
Ali primer slavnega književnika, v čigar bivšem stanovanju je nekaj časa živela. »Moral bi videti tisti štedilnik, tisto zanemarjeno pečico. Zoglenela in smrdljiva zaradi maščobe. Takšnemu pisatelju ne verjamem. In pika
.«  (odlomek iz romana Preiskovalec)

Romani Dragana Velikića: Via Pula (1988; nagrada Miloša Crnjanskega), Astrahan (1991; v slovenščini 2004, prev. Maja Kraigher), Hamsin 51 (1993), Severni zid (1995; štipendija Fundacije Borislava Pekića), Dantejev trg (1997; v slovenščini 2013, prev. Urban Belina), Slučaj Bremen (2001), Dosje Domaševski (2003), Rusko okno (2007; NIN-ova nagrada za najboljši roman leta, nagrada Meše Selimovića za najboljšo knjigo leta, srednjeevropska nagrada za književnost; v slovenščini 2014, prev. Matej Krajnc), Bonavia (2012; v slovenščini 2014, prev. Dragana Bojanić Tijardović), Preiskovalec (2015; nagrada Kočićevo pero, Vitalova nagrada, NIN-ova nagrada za najboljši roman leta).
Knjige Dragana Velikića so prevedene v petnajst evropskih jezikov in v arabščino. Zastopan je v domačih in tujih antologijah.

Roman Preiskovalec Dragana Velikića je napisan v izbranem slogu, jezikovno prečiščeno in estetsko dognano, skrben je tudi slovenski prevod Đurđe Strsoglavec. … Pred nami je velik roman, umetniško močno in večplastno pisanje o izgubljenem času in poskusih, da bi se bilo mogoče ohranjati z oživljanjem drobcev iz preteklosti.  (Marija Švajncer, mmc.rtvslo.si)

A vse te zgodbe iz njegove mladosti morate pregnesti sami, in to večkrat, saj Velikić pisatelj to od vas naravnost zahteva; njegovi spomini niso namreč zgolj njegovi, zapisani so tako živo, da postanejo tudi naši in čeprav nismo vsi živeli v času njegove mladosti, smo v državi njegove mladosti živeli dovolj dolgo, da se tudi mi spominjamo in njegov Pulj postane tudi naš. In njegova mama je kljub svoji neupogljivosti in premočrtnosti navsezadnje simpatičen literarni lik; pri naštevanju njenih specifičnih lastnosti nas malce spomni na mamo Johna Cleesa; ta jo je barvito opisal v svoji avtobiografiji. (Matej Krajnc, https://homocumolat.com)

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.