Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostNaučimo se čuječnosti

Naučimo se čuječnosti

Vse o čuječnosti v novi knjigi Roberta Križaja.

Čuječnost je način posvečanja pozornosti sedanjemu trenutku brez kakršnih koli sodb. Čuječi smo bolj povezani s svojim telesom in umom. Bolje se lahko soočamo z življenjem in ga bolj polno živimo. Stranski učinki so običajno boljši spanec, manj stresa, boljša samopodoba in več energije ter navdušenja.

Nagli način življenja, množica obveznosti in nenehna priklopljenost na medije slabo podpirajo stik s samim seboj. Naša pozornost je razpršena, nenehno smo v stresu in ne poskrbimo zase, ko bi morali – ne prisluhnemo svojim lastnim potrebam. Posledice so kmalu vidne na telesu, umu in duši, saj čezmerni stres povzroča številne bolezni sodobnega časa, tudi izgorelost.

Robert Križaj je priznan učitelj čuječnostnega programa za obvladovanje stresa; izobraževal se je tudi pri njegovem utemeljitelju dr. Jonu Kabat-Zinnu. V priročniku nam skozi lastno izkušnjo učenca in učitelja pojasni osnove te tehnike, njeno zdravilno moč v obdobju stresa, bolečine in bolezni, in nas vodi skozi osemtedenski vadbeni program, ki krepi duševno in telesno zdravje.

Avtor pojasnjuje, da čuječnost ni nekaj neoprijemljivega ali ezoteričnega, ampak temelj za osmišljeno življenje in dobre odnose. S prijaznostjo, modrostjo in bogatimi osebnimi ter učiteljskimi izkušnjami nas bo vodi skozi program urjenja duha in telesa, da se naučimo razvijati drugačno, bolj zavestno življenje, ki s čuječnostjo postane polnejše, bolj ustvarjalno in predvsem manj stresno.

Stres v življenju je neizogiben in zdi se, da ga je čedalje več. Če ga ne zmoremo obvladovati, prej ali slej zbolimo. Vsi pa nosimo v sebi sposobnost soočanja s težavami, ki jo lahko z vadbo okrepimo. Program za zmanjševanje stresa, zasnovan na čuječnosti (MBSR – Mindfulness Based Stress Reduction), je izvoren in najtemeljiteje raziskan program za urjenje čuječnosti na svetu. Z njim se naučimo bolje zavedati lastnega telesa in zaznati, kdaj čutimo stres, jasneje razmišljati, se na stres bolje odzivati in po njem lažje okrevati, bolje upravljati čustva, spoznavati, da so misli in sodbe dogodki v našem umu in ne nujno dejstva, dlje ohranjati osredotočenost, krepiti prijaznost in sočutje do sebe in sočloveka.

Čuječnost – zavestno ustavljanje, upočasnitev in posvečanje pozornosti temu, kaj in kako se dogaja, tukaj in zdaj – nam vrača nazaj naše življenje in občutke celovitosti. Ponuja nam drugačen način bivanja in rešitev za hitrost, površnost in mimobežnost življenja. Ponuja nam možnost neposrednega  in pristnega, stik s seboj, drugimi in naravo, s tistim, kar je res pomembno in je naša osnovna notranja potreba – potreba po stiku, saj smo primarno odnosna bitja. V hektičnosti in tekmovalnosti družbe ponuja stabilnost in mir. Osmišlja in vrača dobro počutje v tej dobi strahu, tesnobnosti in razpršene pozornosti ter tako lajša trpljenje. Znova vrisuje sočutje in modrost na zemljevid ponorelega sveta.
Knjiga nas poučuje o tem, kako deluje naš um ter kako delovati samouresničevalno in ne samouničevalno.

Karkoli se ti je pripetilo, je že mimo. Pomembno vprašanje je: Kako se lahko s tem spoprimeš? Naj nam je prav ali ne, ta trenutek je edini, v katerem lahko kaj naredimo. Jon Kabat-Zinn, utemeljitelj vadbe čuječnosti MBSR


Knjigo je izdala Mladinska knjiga v zbirki Most, urednica Sanda Šukarov, 268 strani, cena: 24,99 EUR.

Še več informacij in kontakt avtorja:
www.sati.si
www.cityoga.org

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.