Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostNaučimo se spati

Naučimo se spati

Izšel je priročnik Zakaj spimo. Poučna knjiga nam bo pomagala poskrbeti, da ne bomo zboleli ali trpeli zaradi premalo spanca.

»Se lahko spomnite, kdaj ste se nazadnje zbudili brez budilke, z občutkom svežine in brez potrebe po kofeinu? Če sta odgovora na obe vprašanji nikalna, niste edini. Dve tretjini odraslih iz razvitih držav ne spita priporočenih osem ur na noč.«  

Ob vsem družbenem in tehnološkem napredku smo v 21. stoletju le za spoznanje bliže odgovoru na vprašanje, ki človeka muči že vso zgodovino: čemu spimo in za kaj natanko je spanje dobro? Nanj razumljivo in poučno odgovarja vodilni svetovni strokovnjak za raziskave spanja dr. Matthew Walker, profesor nevroznanosti in psihologije na Univerzi Kalifornije v Berkeleyju, direktor centra za znanost o spanju ter nekdanji profesor psihiatrije na Harvardski medicinski fakulteti.

Zakaj spimo je odlično branje za sodobnega človeka, ki je ujet v naglico, maksimo visoke produktivnosti in trend deloholičnosti.

Knjiga je namenjena vsem odraslim bralcem. Toplo jo priporočamo vsem staršem, da bodo znali razumeti in poskrbeti za kvalitetno spanje svojih otrok. Knjiga ni zahtevna za branje, čeprav je strokovna in vse teze znanstveno utemeljene. Opisu procesov in vplivov spanja sledijo tudi priporočila za izboljšanje spanja. Knjiga oziroma njen avtor želi rešiti največji izziv sodobnega javnega zdravja: globalno epidemijo pomanjkanja spanja. Njegov cilj je spremeniti družbeni pogled na spanje in odpraviti nezanimanje zanj.

»Knjiga je odlična, saj prof. Walker na enostaven način prikaže pomen spanja in bi jo moralo prebrati čim več Slovencev, saj smo po količini spanja na svetu na predzadnjem mestu (od nas spijo krajše samo še Japonci).« izr.prof.dr. Leja Dolenc Grošelj, dr.med.

Spanje je najučinkovitejši način za vsakdanje uravnavanje telesnega in duševnega zdravja. (citat iz knjige)

  • Ne glede na starost, vsi potrebujemo zadostno količino spanja. Ideja, da starejši ko smo, manj spanja potrebujemo, ne drži.
  • Med kakovostjo spanja in človekovo produktivnostjo je izjemno močna povezava. Manj ko spimo, manj produktivni smo. Ali tudi v vašem delovnem okolju nekateri tekmujejo, kdo je manj spal, da bi naredil več?
  • Prva funkcija, ki začne krneti in doživi negativen vpliv ob nezadostnem spanju, je spomin.
  • Neprespane noči ljudi, ki žrtvujejo svoje zdravje za službo, izjemno vpliva na kvalitetno njihovega dela, ker je predvsem kritično pri zdravnikih, šoferjih in podobnih poklicih.
  • Veliki dosežki, velika odkritja niso rezultat ljudi, ki so sposobni zelo malo spati. Prej obratno.
  • Ustrezen in dovolj dolg spanec blagodejno vpliva na vse vidike življenja: zdravje in počutje, dober spomin in učenje, ustvarjalnost, dolgoživost, odpornost in moč, imunski sistem, vzdrževanje telesne teže ter prebavo in spolne funkcije. Predvsem pa dokazano zavira ali celo preprečuje najpogostejše tegobe sodobnega časa: srčno-žilna in avtoimunska obolenja, sladkorno bolezen, raka, infarkt in možgansko kap, kronično depresijo, Alzheimerjevo bolezen ter demenco.

Delo je vse od svojega izida mednarodna uspešnica, prevedena v 34 jezikov (vir: https://www.sleepdiplomat.com/author).

Zakaj spimo je bila knjiga leta 2017 po izboru medijev: Observer, Sunday Times, Financial Times, Guardian, Daily Mail, Evening Standard. (vir: https://www.penguin.co.uk/books/295/295665/why-we-sleep/9780141983769.html)

Dr. Matthew Walker je vodilni svetovni strokovnjak za raziskave spanja. Pri osemnajstih je odšel študirat na Kraljevo medicinsko fakulteto v Anglijo, ugledno ustanovo v Nottinghamu, kjer poučuje vrsta izjemnih raziskovalcev možganov. Na koncu se je izkazalo, da medicina ni zanj, saj jo zanimajo odgovori, njega pa so od nekdaj bolj vznemirjala vprašanja. Sklenil je, da bo študiral nevroznanost, po diplomi pa je s štipendijo angleškega Sveta za medicinske raziskave iz Londona doktoriral iz nevrofiziologije.

Bil je profesor psihiatrije na Harvardski medicinski fakulteti v ZDA, trenutno pa je na Univerzi Kalifornije v Berkeleyju direktor laboratorija za znanost o spanju in poučuje nevroznanost in psihologijo.

Po dveh desetletjih raziskovalnih prizadevanj in tisočih laboratorijskih študij po vsem svetu je o spanju sedaj znanega že veliko. Odkritja so dr. Walkerja popeljala na čudovita, izjemna in nepričakovana potovanja znotraj in zunaj akademskega sveta – od tega, da je bil svetovalec za spanje moštev ameriške košarkarske lige NBA, ameriške nogometne lige NFL in britanske prve nogometne lige, animacijskega studia Pixar, vladnih agencij ter znanih tehnoloških in finančnih družb, do sodelovanja pri ustvarjanju več priljubljenih televizijskih oddaj in dokumentarcev.

Raziskovanje Dr. Walkerja obsega vpliv spanja na človeško zdravje in bolezni, vpliv spanja na delovanje možganov pri zdravih ljudeh in pri bolnikih.

Do danes je izdal že več kot 100 znanstvenih študij in je priznani govornik v znanstvenih krogih. Pogosto nastopa v medijih in tudi splošno javnost redno osvešča o izsledkih in znanju povezanim s spanjem.

Je nosilec številnih patentov povezanih s spanjem, za sledenje in nadzor spanja ter za pomoč pri motnjah spanja.

Vir: https://www.sleepdiplomat.com/

 

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.