Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostNove pravljice Jorgeja Bucaya

Nove pravljice Jorgeja Bucaya

Izšla je najnovejša knjiga Jorgeja Bucaya, Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo. To je že enajsta knjiga v Sloveniji izredno priljubljenega avtorja.

 

Argentinec Jorge Bucay, pisatelj in psihoterapevt, je zelo poseben in prisrčen mož, ki poskuša živeti tako, kakor svetuje v knjigah in predavanjih. Pred »pravljičnimi« 7 leti je obiskal Slovenijo in od tedaj ima zvesti krog bralcev, ki se nenehno povečuje.

Pri Mladinski knjigi smo izdali deset njegovih knjig in vse so velike uspešnice: Ti povem zgodbo?, Ljubiti z odprtimi očmi, Zgodbe za razmislek, Ti povem še eno zgodbo?, To ni žalostna zgodba, štiri knjige v zbirki Kažipoti (Pot samoodvisnosti, Pot srečanja, Pot solza, Pot sreče) in Želim si.

Najnovejša knjiga, Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo prinaša osem klasičnih pravljic (Grdi raček, Pepelka, Leteči slonček, Rdeča kapica, Eros in Psiha, Piskač iz Hamelina, Trnuljčica, Zgodba o Adamu in Evi) v Bucayevi preobleki – z njegovim ekskluzivnim nagovorom slovenskim bralcem:

»Težko z besedami izrazim, kakšno veselje me navdaja, ko sedam k pisanju uvoda za slovensko izdajo svoje knjige Najlepše pravljice, da bi se bolje spoznali. In ta občutek ne izvira samo iz počaščenosti, da svoje besede vidim v vašem jeziku, temveč tudi in predvsem iz ponosa ob védenju, da bodo moja razmišljanja (včasih bistroumna, včasih nekoliko manj) prispela v tako oddaljene roke, kot so roke mojih slovenskih prijateljev in bralcev.« (odlomek iz uvoda)

Pomladi izide drugi del najnovejše knjige, še sedem klasičnih pravljic v Bucayevi preobleki z naslovom Še več najlepših pravljic, da se bolje spoznamo.

Bucay se je rodil leta 1949 v Buenos Airesu, kjer je študiral, diplomiral iz medicine in se specializiral za področje psihičnih bolezni. Kot psihiater in psihoterapevt je delal v več bolnišnicah in ordinacijah, predaval, gostoval v radijskih oddajah in imel celo lastno oddajo na televiziji. Kasneje se je posvetil pisanju. Njegove knjige so prevedene v okoli 25 jezikov in so med najbolje prodajanimi v več kot 30 deželah sveta. Živi med Malago v Španiji in Buenos Airesom v Argentini.

Dr. Jorge Bucay je rojen pripovedovalec zgodb. Uspeh, ki ga žanje po vsem svetu, je rezultat številnih in raznolikih vplivov, podjetniškega znanja in trdega dela. V njegovih knjigah odseva izjemna modrost, ki jo je pridobil s proučevanjem svetovnih tradicij pripovedovanja zgodb, z lastnimi izkušnjami in dolgoletnim delom s pacienti. Svoj čas posveča branju in pisanju, predavanjem ter družini in prijateljem.

V knjigi Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo se v vsakem poglavju posveti eni zgodbi in naredi kratek uvod, da nas bom postavi v kontekst pravljice ter po potrebi predstavi njen izvor in avtorje. Po pravljici, ki jo pove s svojimi besedami, sledi kratka predstavitev običajnega nauka zgodbe, torej sporočila, ki izhaja iz zapleta in zgleda, ki ga tradicionalno pripisujejo pravljici – objektu analize. Poglavje sklene z bolj ali manj drznim branjem in reinterpretacijo zgodbe po lastnem preudarku in digresijah. Ta del se v vsakem poglavju imenuje Druga vrata in se tako jasno navezuje na njegovo prizadevanje, da se mu pridružimo in v čarobnost pravljice vstopimo od drugod.

»Namen je tudi tokrat, kot pač zmeraj, postaviti nekakšen znak, ki vam bo pomagal, da se ne izgubite v najbolj dokončnem in konstruktivnem srečanju z najboljšim oziroma najboljšo sabo. Orodje je kot po navadi zgodba (tokrat so to klasične pravljice našega otroštva), način pa nova ali vsaj izvirna analiza vsake od teh zgodb, katerih protagonisti že več kot trideset rodov spremljajo noči in dneve milijonov in milijonov deklic in dečkov po vsem svetu.« (odlomek iz knjige)

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.