Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostNovi priročniki

Novi priročniki

Iz Mladinske knjige prihajajo novi priročniki, ki dišijo po pomladi.

Mladinska knjiga je nedavno izdala pet priročnikov s področij zdravja, varovanja okolja ter dela na vrtu in doma:

Roger Frampton : ZMIGAJ SE!

Jess French: PLANET BREZ ODPADKOV

Hansjörg Haas: OBREZOVANJE RASTLIN

Katie Elzer-Peters: NAJ ZRASTE SPET

Julie Thompson-Adolf: SEMENA, SEJANJE IN SHRANJEVANJE

 

Več informacij o knjigah:

Roger Frampton : ZMIGAJ SE!, Samo 10 minut na dan za boljšo gibljivost.

Izdala Mladinska knjiga, prevedla Maja Šukarov, 160 strani, cena: 22,98 EUR.

Človeško telo je ustvarjeno za gibanje, zato si povrnite gibljivost, ki vam je prirojena, z zgolj 10 minutami zabavne vadbe na dan!

Včasih ste z lahkoto čepeli, se v predklonu dotaknili do tal, naredili preval. Britanski gibalni trener Roger Frampton je prepričan, da si lahko gibljivost – ne glede na starost – ponovno pridobimo. S priročnikom Zmigaj se! nas popelje skozi kratkočasne vaje, ki nam bodo vzele samo 10 minut in s katerimi bomo postali bolj razgibani. Gibljivosti namreč ne izgubimo zaradi let, ampak zaradi sedenja. Posledica pa so težave s hrbtenico, mišicami in sklepi, ki vodijo v kronične bolečine. https://roger.coach

 

Jess French: PLANET BREZ ODPADKOV, Smeti, recikliranje in varovanje okolja.

Izdala Mladinska knjiga, prevedla Katarina Rotar, 72 strani, cena: 19,99 EUR.

Smeti, recikliranje in varovanje okolja v knjigi, ki je izdelana iz odgovorno pridelanih materialov in natisnjena s sojinimi barvili.

S skoraj vsemi dejavnostmi ustvarjamo odpadke, ki pa so za planet zelo škodljivi. Knjiga odkriva in obravnava vse vrste odpadkov – od ostankov hrane, elektronskih odpadkov, plinov iz tovarn in starih naprav, »večno« plastiko – pa tudi, kako lahko poskušamo težavo zmanjšati, obnavljamo energijo in varujemo naravo. Slikanica, ki bo zanimiva tudi za odrasle, je polna zanimivih zamisli, kako lahko pomagamo, da bi bil naš planet boljši. V njej izvemo, kako lahko celo z najmanjšo, najbolj preprosto spremembo dosežemo ogromno.

 

Hansjörg Haas: OBREZOVANJE RASTLIN, Obrezovanje vseh vrst vrtnih rastlin, oblikovanje okrasnih drevnin in sadnega drevja.

Izdala Mladinska knjiga, prevedel Milan Lovka, 230 strani, cena: 24,99 EUR.

Priljubljen priročnik v posodobljeni in prenovljeni izdaji.

Obrezovanje rastlin je za vsakega vrtnarja zelo zanimiva in pomembna tema. Določeno vrsto obrezovanja bo prej ali slej potrebovala vsaka vrtna rastlina, pa najsi bodo to okrasni grmi ali drevesa in sadno drevje, ali vrtnice in celo zelnate trajnice. Načini obrezovanja so temeljito opisani in prikazani v preglednih poglavjih s skicami in fotografi jami. Priročnik vsebuje opise potrebnih znanj in spretnosti s podrobnimi skicami in osnovnimi podatki o rastlinah, navodila za obrezovanje več kot 200 okrasnih in sadnih drevnin, zelnatih trajnic in posodovk ter napotke za oblikovanje velikega ali majhnega vrta po lastnih željah in potrebah.

 

Katie Elzer-Peters: NAJ ZRASTE SPET, Kuhinjsko vrtnarjenje brez odpadkov.

Izdala Mladinska knjiga, prevedla Metka Kralj, 128 strani, cena: 22,98 EUR

Vnovična uporaba ostankov zelenjave, semen in gomoljev.

Pri pripravi hrane navadno zavržemo rastlinske dele, ki bi jih pravzaprav še lahko uporabili. Ostanke od priprave juhe ali solate lahko vržemo na kompost, lahko pa jih posadimo in iz njih naredimo cel zelenjavni vrt. S pomočjo knjige Naj zraste spet ni treba drugega, kot da sledite nazornim fotografijam in jasnim navodilom. Pred vašimi očmi bodo ostanki rastlin, ki so navadno končali v smeteh, na kuhinjskem pultu še enkrat zrasli v okusne, nove rastline.

Skrajni čas je, da korenčkove vršičke, koriandrova stebla z listi, kocene solate ali zelja in avokadove koščice nehate metati v smeti. S pomočjo tega priročnika bodo rastlinski ostanki zaživeli novo življenje, se razraščali in razmnoževali: sveža zelenjava in zelišča bodo vedno pri roki, količina bioloških odpadkov iz kuhinje se bo zmanjšala, prihranili boste čas in denar, pridobili boste nove vrtnarske spretnosti, z  otroki pa boste lahko delali celo naravoslovne poskuse.

 

Julie Thompson-Adolf: SEMENA, SEJANJE IN SHRANJEVANJE, Vzgojimo popolno zelenjavo, sadje, zelišča in cvetje za svoj vrt.

Izdala Mladinska knjiga, prevedla Mojca Vodušek, 160 strani, cena: 24,99 EUR.

Ne glede na to, ali ste izkušen vrtnar ali popoln začetnik, boste v svojem vrtu kmalu imeli zdrave in rodovitne rastline.

Strokovnjakinja za vrtnarjenje nas popelje skozi vsak korak vzgajanja in shranjevanja semen ter nas nauči vzgojiti čudovito zelenjavo in cvetje iz semena, ki ste ga shranili. V knjigi najdemo obsežne opise vseh najbolj priljubljenih vrst zelenjave, sadja, zelišč in cvetja; nasvete, namige in male vrtnarske skrivnosti, na primer o tem, kako trmasto seme spodbuditi h kaljenje; sezname, ki nam bodo v pomoč pri izbiri najboljših rastlin za vrt, naj gre za stare sorte paradižnika za vroče in vlažno podnebje ali za raznobarvne jajčevce; preproste projekte, ki se jih lahko lotimo sami in nam bodo v pomoč pri sejanju in shranjevanju semena.

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.