Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostNovosti iz zbirk Roman in Kapučino

Novosti iz zbirk Roman in Kapučino

Pri založbi Mladinska knjiga sta v zbirki Roman izšli dve novi deli francoskih avtorjev Davida Diopa in Olivierja Gueza, v zbirki Kapučino je izšla knjiga ameriške pisateljice Julie Phillips.

Knjiga Več kot brat francoskega pisatelja senegalskih korenin Davida Diopa je po izboru slovenskih študentov najboljši francoski roman 2018; pisatelj bo Slovenijo obiskal v času letošnjega knjižnega sejma. Priznanje (Renaudotova nagrada 2017) je osvojil tudi roman uveljavljenega francoskega pisatelja Olivierja Gueza Izginotje Josefa Mengeleja. Obe knjigi sta izšli s podporo in v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Ljubljani.

Zbirka Kapučino je bogatejša za roman Izginuli svet avtorice Julie Phillips. Knjiga je pravi literarni mozaik skrivnostnega ruskega polotoka Kamčatka.

 

VEČ KOT BRAT

David Diop

prevod Janina Kos, spremna beseda Katja Zakrajšek

David Diop v romanu Več kot brat odstira doslej slabo znano poglavje prve svetovne vojne – udeležbo kolonialnih vojakov v bojih v Evropi.

Alfa Ndiaye se skupaj z najboljšim prijateljem znajde daleč stran od rodnega Senegala. Kot vojak na strani francoskih bojnih sil dneve preživlja vkopan v jarke sredi bojnega polja. Ko njegovega prijatelja v eni od bitk hudo ranijo, mu Ndiaye ne more izpolniti želje in ga odrešiti smrtnih muk. Alfa ne more ubiti svojega brata, ubijanje je greh, norost, ki jo odklanja, dokler prijatelj ne umre.

Roman je prejel Goncourtovo nagrado dijakov in Goncourtovo nagrado Slovenije.

 

IZGINOTJE JOSEFA MENGELEJA

Olivier Guez

prevod Saša Jerele

Guezov križanec med zgodovinskim in biografskim romanom, ki se obenem bere kot geopolitični triler, je rezultat avtorjeve izčrpne raziskave povojnega dogajanja okrog nacističnega zdravnika v Auschwitzu, Josefa Mengeleja. V njem Guez zastavlja vprašanja, ki se v evropskem (in širše političnem) prostoru pojavljajo že vse od konca druge svetovne vojne: Kaj se je zgodilo z zloglasnim Angelom smrti? Kako je mogoče, da je kar trideset let ostal na prostosti? In zakaj se je kljub organizirani mednarodni preiskavi izmaknil roki pravice? Doslej še neizpisana in predolgo zamolčana zgodba razkriva geopolitične mahinacije glavnih političnih silnic 20. stoletja in pokaže, kako hitro se v človeški zavesti spremeni zgodovinska perspektiva.

Guez je uveljavljen francoski pisatelj, novinar, esejist, scenarist in kolumnist. Z romanom Izginotje Josefa Mengeleja je leta 2017 osvojil Renaudotovo nagrado.

 

IZGINULI SVET

Julia Phillips

prevod Danica Križman

Ameriška pisateljica Julia Phillips nas v svojem prvencu popelje skozi deželo neukrotljive lepote in hudih nasprotij – neprehodnih gozdov in prostrane tundre, sovjetske nostalgije in etničnih manjšin, okostenelega šovinizma in prebujajočega se feminizma; to je edinstven in presunljiv portret Kamčatke v vsej njeni raznolikosti.

Ko nekega avgustovskega dne na kamčatski obali izgineta dve deklici, sestri, policijske preiskave kmalu zajamejo bližnjo in širšo okolico ter pretresejo tesno povezano žensko skupnost. Med brezplodnim poizvedovanjem, ki se vleče vse leto, se pred nami zvrsti dvanajst zgodb, dvanajst pričevanj. Vsako je tako ali drugače povezano z izginotjem, obenem pa vsako odstira novo plast kamčatske družbe, dokler se počasi, mesec za mesecem, pred nami ne izriše celovita podoba tega kančka sveta.

Izginuli svet so kritiki soglasno razglasili za enega najboljših romanov tega leta in ga med drugim nominirali za ameriško državno nagrado za književnost.

 

Vse tri knjige je uredila urednica leposlovja Darja Marinšek: darja.marinsek@mkz.si

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.