Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostPopolna omama

Popolna omama

Potem ko se je zdelo, da je o Hitlerju in nacizmu znano že skoraj vse, je nemški raziskovalec vojaških arhivov, novinar in pisatelj Norman Ohler objavil presenetljivo dejstvo: tretji rajh je bil na drogah.

Knjiga Popolna omama, droge v tretjem rajhu pogleda voditeljem tretjega rajha in njihovemu poslušnemu narodu dobesedno pod kožo in v žile. V njih ni bilo ničesar arijsko čistega, zato pa obilo precej strupene kemije, medtem ko so uradno vodili strogo politiko »boja proti drogam«.

 

Ko je Nemčija leta 1940 napadla Francijo, so bili vermahtovi vojaki pod vplivom 35 milijonov odmerkov pervitina. Tudi domnevni abstinent Hitler je bil odvisen od eukodala, opiata, močnejšega od heroina. Vsakodnevno je od svojega osebnega zdravnika Thea Morella dobival injekcije z najrazličnejšimi dopinškimi sredstvi, dvomljivimi hormonskimi preparati, pa tudi s trdo drogo. Samo tako je lahko kot diktator vzdrževal svojo norost do konca.

 

Norman Ohler v svoji knjigi prestavlja prvo obsežno raziskavo o prisotnosti drog v tretjem rajhu, ki je rezultat petletnega iskanja in raziskovanja po nemških in ameriških arhivih. Zajema obdobje od začetka nacistične države do njenega propada. Medtem ko je ta uradno izvajala strogo politiko boja proti drogam, si je tam, kjer ideologija ni zadostovala za fanatičen boj in zmago, brez zadržkov pomagala z drogami, opijati in farmakološkimi sredstvi. In to še zdaleč ne samo na frontah. Na podlagi izvirnih dokumentov in poročil je nastalo osupljivo in napeto branje, ki spreminja naše vedenje o 2. svetovni vojni.

 

Firerja, sicer velikega načelnega nasprotnika kakršnih koli odvisnosti, je njegov osebni zdravnik Theodor Morell vsa vojna leta pital in fiksal z različnimi stimulansi, ki so bili vse bliže trdim drogam, s čimer ga je ohranjal aktivnega in na videz vitalnega, čeprav seveda tudi na račun vse bolj omračenega uma. Šokantno branje!  

Samo Rugelj, Bukla

 

Novinar in pisatelj Norman Ohler (1970) je obiskoval hamburško šolo za novinarje ter študiral kulturologijo in filozofijo.

Njegov prvenec Količinski stroj (Quotenmaschine) iz leta 1995 velja za prvi roman v nemškem jeziku, objavljen na spletu. Napisal je še dva romana, Sredina (Mitte) in Mesto zlata (Stadt des Goldes), ter nekaj filmskih scenarijev. Za Popolno omamo je pet let raziskoval v arhivih v Nemčiji in ZDA, preučil množico izvirnih dokumentov, govoril s pričami, vojaškimi zgodovinarji in zdravniki.

 

Norman Ohler bo oktobra obiskal Slovenijo in nam o svojih ugotovitvah govoril tudi v živo.

http://www.normanohler.de/

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.