Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostS knjigo po Posočju

S knjigo po Posočju

Izšel je knjižni turistični vodnik po Posočju in prinaša štiri izhodišča in osem krožnih poti od izvira reke Soče pa vse do Goriškega. Izšel je v štirih jezikih.

Turistični vodnik po Posočju, enem najprivlačnejših območij v Sloveniji, prinaša štiri izhodišča in osem krožnih poti po Posočju od izvira reke Soče pa vse do Goriškega, kjer smaragdna reka svojo pot nadaljuje proti morju.

Napisal ga je Iztok Bončina, svobodni fotograf in fotoreporter, turistični vodnik, potapljač, astronom in popotnik.

Knjiga vsebuje zgoščene opise ključnih naravnih in kulturnozgodovinskih znamenitosti območja ter rekreacijsko-adrenalinskih priložnosti, dodani so številne legende in zgodbe, predlogi za pohodniške in kolesarske izlete ter kratki orisi lokalnih šeg in kulinaričnih posebnosti. Vsaka od osmih poti je opremljena z zemljevidom z vrisano potjo, opise pa spremljajo slikovite barvne fotografije.

Turistični vodnik žepne velikosti je izšel v štirih jezikih: slovenskem, angleškem, italijanskem in nemškem.

 

Iztok Bončina: POSOČJE, Vodnik po dolini smaragdne reke in njeni okolici

Besedilo in večina fotografij: Iztok Bončina, izdala Mladinska knjiga, urednica Aleksandra Kozarov, 160 strani, cena posamezne knjižice: 14,99 EUR

 

Posočje je območje severozahodne Slovenije, ki mu daje ime pa tudi podobo, ritem in lepoto reka Soča s svojimi stranskimi pritoki in dolinami.

Če se od izvira Soče v Trenti popeljemo ob njeni strugi, nas med potjo pričaka nekaj večjih in pomembnejših krajev, kot so Bovec, Kobarid, Tolmin, Most na Soči, Kanal ob Soči, Nova Gorica. Izleti v knjigi pa nas popeljejo še v številne druge kotičke Slovenije: Vršič, Kranjska Gora, Rateče, Nadiža, Robidišče in Breginj, Tolminska korita in Čadrg, Log pod Mangartom, Drežnica, Vrsno, Goriška brda, Vipavska dolina …

Tudi pokrajine ob drugih večjih slovenskih rekah, kot so Sava, Drava, Mura, Krka, Kolpa in še mnoge druge, se seveda ponašajo s številnimi in raznovrstnimi naravnimi zanimivostmi. Vendar pa bi naziv najlepše slovenske reke večina Slovencev pa tudi tujih obiskovalcev brez vsakršnega dvoma podelila reki Soči oziroma »bistri hčeri planin«, kot jo je imenoval pesnik Simon Gregorčič. Njen razigrani tok, razčlenjena struga, ozke in strme soteske, globoka korita, predvsem pa smaragdni, zeleno modri odtenki vode jo uvrščajo med najbolj prepoznavne, občudovane in obiskane evropske reke.

Čeprav je Soča razmeroma kratka, saj od izvira do izliva meri le 137 kilometrov, pa na poti do Jadranskega morja svojo podobo pogosto spreminja, od divjega, razpenjenega hudournika do nežne, počasne in umirjene reke. V zadnjih letih je postala sinonim za najrazličnejše, večinoma vodne, športe.

 

O avtorju:

Iztok Bončina od leta 1985 potuje in vodi turistične skupine po Evropi in ostalih kontinentih. Že trideset let organizira turistične seminarje in več kot petnajst let tudi fotografske tečaje in delavnice po vsej Sloveniji. Organizira in vodi fotografska potovanja po svetu (Egipt, Šrilanka, Istanbul, Gruzija, Bolivija, Čile, Velikonočni otok...). Fotografira že od srednje šole, zadnja leta predvsem v vlogi fotoreporterja. Po opravljenem seminarju profesionalne fotografije pri New York Institut of Photography je znanje in izkušnje pridobival tudi na fotografskih delavnicah, ki so jih vodili prestižni svetovni fotografi, npr. David Alan Harvey, Antonin Kratochvil, Eugene Richards... Je predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev. Pet let je bil urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Traveler. Že vrsto let objavlja popotne prispevke in fotografije v časopisih in revijah (Delo, Gea, Mladina, GT revija, Svet in Ljudje, Moj mikro, Adria Airways In-Flight Magazine, National Geographic Magazine, NG Junior, NG Popotnik, Ona, Jana, Turist, New York Times, Space Daily, Space Info, Science & Technology…). Kot strokovni sodelavec občasno predava na Turistici, visoki šoli za turizem, na kateri je letos doktoriral s področja vesoljskega turizma.

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.