Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostSama si si kriva

Sama si si kriva

Zgodbe v novi knjigi Sama si si kriva so resnične. To so življenjske izpovedi treh Slovenk, ki so živele v svetu, polnem zlorab, nasilja in trenutkov, ki mejijo na blaznost.

Ob novi knjigi Sama si si kriva bi pomislili, da gre za grozljivko, v kateri napetost ne popusti. Vendar so zgodbe resnične! To so življenjske izpovedi treh Slovenk, ki so živele v svetu, polnem zlorab, nasilja in trenutkov, ki mejijo na blaznost. Alenka, Simona Nina in Monica so zbrale pogum in razkrile svoje zgodbe. Zapisala jih je Gordana Stojiljković, predgovor v knjigi pa Zvezdana Mlakar.

 

»Dragi bralec/bralka, od vas ne pričakujem, da boste njihove spomine, njihovo resnico razumeli. To lahko razumejo le tisti, ki so podobno nasilje doživeli. Od vas pričakujem le, da njihovo resnico sprejmete. Zato brez olepševanja: direkt v žilo.« Gordana Stojilković

 

»Zdaj je vaš boj dobil odblesk konkretnosti, odprle ste svoja srca in spustile svoje okostnjake v svet,« je zapisala Zvezdana Mlakar. »V trenutku, ko vas beremo, postajajo vaše zgodbe naše zgodbe. Vstopajo v ocean, v širjavo naše ranljivosti, in ker zgodbe zdravijo, se bistri tudi naše zrcalo.«

 

Alenka, Simona Nina in Monica so zmogle izstopiti iz začaranega kroga, odkrile so svojo notranjo moč, pogum in vero vase. Danes so zmagovalke. Zaživele so novo, bolj mirno življenje, v lepšem svetu. Vendar se v krogu nasilja še vedno vrti marsikdo. Nasilje ne izbira, lahko se zgodi vsakomur od nas. Zato naj knjiga spodbuja k ozaveščanju in ukrepanju, da se v naši družbi ne bi ponavljale takšne zgodbe:

 

Bila je nedelja. Po kosilu si napravila vse tri otroke in jih odpeljala v živalski vrt. Bil je čudovit dan. On je doma počival. Na poti nazaj si starejšima dvema privoščila hot dog, najmlajši je bil v vozičku. Razposajeni ste se vrnili domov, tudi sama si bila otroško razigrana.

Najprej si okoli ušes začutila ostro zaušnico, kot cunja si priletela v rob kuhinjske mize. »Kako vzgajaš otroke, čisto so podivjani, ti bom že pokazal!« Zagrabil te je za lase, te dvignil s tal in zalučal na kavč. Na obraz ti je z vso močjo prislonil blazino. »A te ni nič sram, prasica, ko se goniš okoli!« Dušila si se. Oporekala si. Sapa ti je pohajala. Komaj si se ga otresla. Začel ti je zvijati roke – to je velikokrat počel – brcala si in ga skušala otresti s sebe. Padalo je vsepovprek; iz nosu in ušes se ti je pocedila kri. Strgal ti je okrvavljeno obleko s telesa in vpil, da te bo posilil. Vpričo otrok.

 

Gordana Stojiljković: SAMA SI SI KRIVA. Zgodbo Alenke, Simone Nine Vrabič in Monice De La Calli je zapisala Gordana Stojiljković. Predgovor Zvezdana Mlakar, ilustracije Maja Lesjak Gavriloska. Izdala Mladinska knjiga v zbirki Upanje, urednica Urška Kaloper, 128 strani, cena: 22,98 EUR

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.