Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostSužnji zaslona

Sužnji zaslona

Knjiga razkriva vzroke zasvojenosti s tehnologijo in pasti, ki jih v ozadju dobičkonosne industrije premišljeno nastavljajo korporacije, nakazuje pa tudi poti, ki vodijo iz suženjstva zaslona.

Izšla je knjiga SUŽNJI ZASLONA

 

Knjiga razkriva vzroke zasvojenosti s tehnologijo in pasti, ki jih v ozadju dobičkonosne industrije premišljeno nastavljajo korporacije, nakazuje pa tudi poti, ki vodijo iz suženjstva zaslona.

 

Zasvojeni smo s stalno navzočnostjo pametnega telefona ali tablice ali računalnika, družbenimi omrežji, televizijo, preverjanjem elektronske pošte, všečki na Facebooku in Twitterju, spletnim nakupovanjem, množičnimi videoigrami in drugimi sodobnimi mediji. Odvisnost od omamnih substanc je pri večini ljudi v 21. stoletju nadomestila zasvojenost z zaslonom take ali drugačne naprave – učinek pa je podobno uničevalen in utrujajoč.

 

Kaj mislite, kako dolgo v povprečju ostane službena elektronska pošta neprebrana?*  Mislil sem, da kakšnih deset minut, v resnici pa vsega šest sekund. Sedemdeset odstotkov elektronske pošte prejemnik prebere v šestih sekundah po prispetju. Šest sekund je manj časa, kot ga potrebujete, da preberete ta odstavek do sem – je pa dovolj, da povprečni delavec prekine, kar počne, zato da odpre program in klikne na prispelo pošto. To je skrajno moteče: po neki oceni je potrebnih kar petindvajset minut, da se delavec spet zatopi v prekinjeno nalogo. Če odpremo le petindvajset enakomerno razporejenih elektronskih sporočil na dan, ne bomo v stanju največje produktivnosti prebili dobesedno nič časa.

* Thomas Jackson, Ray Dawson in Darren Wilson, Reducing the Effect of Email Interruptions on Employees, International Journal of Information Management 23, št. 1 (februar 2003): 55–65.

 

Zasvojenost z zasloni je podobno uničevalna kot odvisnost od omamnih substanc. Zato dvignite glave izza zaslonov, zgrabite knjigo Sužnji zaslona in odkrijte vire in vzroke zasvojenosti s tehnologijo, da se boste znali izogniti pastem, ki nam jih nastavlja dobičkonosna industrija.

 

Adam Alter: SUŽNJI ZASLONA. Prevedla Mojca Vodušek, Izdala Mladinska knjiga v zbirki Ogledalo, urednik Mitja Pucer, 408 strani, cena: 32,99 EUR

 

Adam Alter je strokovnjak za marketing in predavatelj na Sternovi poslovni šoli Univerze v New Yorku. V svoji prijazni, razumljivi knjigi, ki je postala mednarodna uspešnica, opisuje vire in vzroke zasvojenosti sodobnega človeka s tehnologijo ter opozarja na pasti, ki jih v ozadju dobičkonosne industrije premišljeno nastavljajo korporacije. Predvsem pa svetuje, kako se izviti iz suženjstva zaslona ali izkoristiti pozitivne plati njegove hipnotične privlačnosti: le oči moramo od namišljenega sveta digitalnih krajin dvigniti nazaj k človeku – in k samemu sebi.

 

Če ne morete nehati ves čas preverjati, klikati, deskati in všečkati, odložite elektronsko napravo in berite Adama Alterja; Sužnji zaslona je spodbudna in vsebinsko revolucionarna knjiga.  Arianna Huffington, HuffPost

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.