Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostV Slovenijo prihaja Catherine Cusset

V Slovenijo prihaja Catherine Cusset

Marca 2017 so slovenski študentje francoskega jezika in prevajalstva izbirali svojega favorita med nominiranci za nagrado Goncourt 2016. Izbrali so roman Tisti, ki smo ga oboževali. Knjiga je v slovenskem prevodu pravkar izšla pri Mladinski knjigi, prevedel jo je Iztok Ilc.

V Slovenijo prihaja pisateljica Catherine Cusset

Marca 2017 so slovenski študentje francoskega jezika in prevajalstva izbirali svojega favorita med nominiranci za nagrado Goncourt 2016. Izbrali so roman Tisti, ki smo ga oboževali. Knjiga je v slovenskem prevodu pravkar izšla pri Mladinski knjigi, prevedel jo je Iztok Ilc.

Avtorica knjige, francoska pisateljica Catherine Cusset bo ob tej priložnosti 18. in 19. aprila na povabilo Francoskega inštituta v Sloveniji gostovala v Ljubljani.

Vabimo na dve srečanji s Catherine Cusset:

Sreda, 18. aprila ob 18h: pogovor s Catherine Cusset bo povezovala novinarka Neva Zajc. Sodelovali bodo tudi študentje francoskega jezika s Filozofske fakultete. (Knjigarna Konzorcij, LJ)

Četrtek, 19. aprila ob 20h: Slovesna podelitev Goncourtove nagrade/slovenski izbor za leto 2016 avtorici Catherine Cusset. (Klub Cankarjevega doma, Ljubljana). Več o Nodierovih dnevih: http://www.institutfrance.si/nodierevi-dnevi.html

Catherine Cusset, ki že 20 let živi v New Yorku, je več kot desetletje poučevala francosko književnost 18. stoletja na prestižni ameriški univerzi Yale. Je avtorica trinajstih romanov, ki so prevedeni v sedemnajst jezikov. Tisti, ki smo ga oboževali, po izidu njen dvanajsti roman in prvi, ki je preveden v slovenščino, je bil leta 2016 nominiran za najuglednejšo francosko knjižno nagrado Goncourt.

Delno avtobiografsko delo je avtorici prineslo še več nominacij za številne literarne nagrade, slovenski študentje, ki so lani v okviru Nodierovih dnevov prvič izbirali svojega zmagovalca med Goncourtovimi nominiranci, pa so ga uvrstili na prvo mesto.

»Kdo vendar si?« se v romanu sprašuje Catherine Cusset, ki v svoji pretresljivi pripovedi obudi izgubljenega prijatelja, za katerim se skriva resnična oseba, njen nekdanji ljubimec in prijatelj. Kdo je bil Thomas Bulot ? Glas svoje generacije? Človek, ki ni znal živeti? Slehernik? Avtorica živo opiše njegove vzpone in padce, bojevanje z bipolarno motnjo, ki ga nazadnje pahne v samomor. V redko uporabljenem drugoosebnem pripovednem načinu skuša analizirati vzroke njegovih stisk in maničnih stanj.

Takoj ko na to življenje pogledaš čisto od blizu, se ti pokaže kot burka, ki jo igrajo smešne pridne mravljice.

Catherine Cusset: TISTI, KI SMO GA OBOŽEVALI, prevedel Iztok Ilc, izdala Mladinska knjiga v zbirki Kapučino, urednica Darja Marinšek, 256 strani, cena 29,99 EUR

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.