Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostZdaj živim!

Zdaj živim!

Ingrid Divković je zelo uspešna hrvaška pisateljica in blogerka, avtorica priročnikov Vas j**e ego in Knjiga za divjo žensko. Oba sta tudi v Sloveniji veliki uspešnici. sedaj je preveden tudi njen leposlovni prvenec, roman Zdaj živim.

Ingrid Divković je zelo uspešna hrvaška pisateljica in blogerka. Do zdaj je izdala tri knjige: Vas j**e ego, Knjiga za divjo žensko in roman Zdaj živim. Prvi dve sta tudi Sloveniji veliki uspešnici, odslej imamo preveden tudi njen leposlovni prvenec.

Ingrid bo ob izidu romana obiskala Ljubljano, Maribor in Koper.

V romanu Zdaj živim se prepletajo zgodbe treh žensk, ki jih poleg želje, da bi bile ljubljene, druži tudi to, da si ne upajo (za)živeti.

Elena je premožna, a osamljena 40-letnica, ki ne more imeti otrok. Odloči se, da bo posvojila 16-letno Ano, ki že vse življenje živi v sirotišnici. Tam zanjo zelo lepo skrbi Naida, ženska, ki se že vse življenje razdaja za otroke. Zelo sta si blizu in Ani je kot mama.

Roman poteka na dveh ravneh. Zgodbe treh žensk spremljajo sklopi premišljevanj, citatov in življenjskih spoznanj, ki bogatijo njihove izpovedi. Skozi celoten roman se ponavlja metafora metulja, ki je kot življenje: treba je iti čez določene faze, da razviješ krila in poletiš.

Ko drevo raste, mu rastejo tudi korenine. Neslišno, vendar močno. Ko drevo raste, prodira vse globlje vase. To življenje je v njem, v njegovih koreninah. Ni visokega drevesa z majhnimi koreninami, saj plitve korenine ne morejo prehraniti velikega drevesa. udi človek bi moral, ko raste, prodirati čedalje globlje in globlje vase, v svojo notranjost.

 

Roman, ki nagovarja bralke vseh starosti, bo Ingrid predstavila v treh slovenskih mestih:

Torek, 14. 5. 2019: LJUBLJANA, ob 18.00: Ingrid Divković z Ulo Furlan v knjigarni Konzorcij

Sreda, 15. 5. 2019: MARIBOR, ob 18.00, Ingrid Divković s Petro Greiner v Mestni knjigarni Maribor

Četrtek, 16. 5. 2019: KOPER, ob 19.00, Ingrid Divković z Natašo Benčič v knjigarni Dom knjige

 

Ingrid Divković o svojem romanu Zdaj živim:

Za moj prvi roman Zdaj živim pravijo, da s svojim poetičnim stilom, ki je včasih na robu filozofskega, bralca popelje v čarobni svet mistike, transformacijske duhovnosti pa tudi trdnega realizma.

Tisti, ki bodo opazovali stvari in ljudi, se bodo naučili preživeti, toda le tisti, ki bo opazoval naravo in metulje, se bo naučil – živeti.

To je misel, ki je »ustvarila« mojo tretjo knjigo, hkrati tudi moj prvi roman. S to mislijo sem začela pisati zgodbo o treh ženskah – o Eleni, Ani in Naidi (mimogrede, ena izmed njih tudi zares obstaja, vendar v knjigi nosi drugo ime kot v resničnosti.) To so moje tihe junakinje, ki sem jih vse življenje nosila v sebi in ki so se zdaj odločile spregovoriti. Potrpežljivo sem jih čakala. Ne pravijo zaman, da je potrpljenje božja mast. Elena, Ana in Naida vam bodo povedale svojo zgodbo, vsaka na svoj način, druga za drugo, brez pritiskov in nepotrebne naglice.

Metulj, ki se pojavlja v romanu in na naslovnici knjige, simbolizira človeško dušo. Gosenica je simbol bolečine življenja, ki jo vsak od nas doživlja po svoje. Poleg treh glavnih ženskih likov se v romanu pojavi še en prav poseben lik, Življenje. V pripoved sem želela vplesti nekoga, ki bo moje junakinje vodil, čutil z njimi in jih razumel tako, kot se same nikoli ne morejo razumeti. Lik Življenja je moj izraz navdušenja in človekoljubja, vere v dobro in velikodušnega sočutja, ki ga mnogi pogosto pogrešamo. Zato je eno od ključnih sporočil v romanu tisto, ki ga prinaša Življenje samo. Ali, kot sem zapisala v romanu Zdaj živim:

»Duša, ki »živi samo enkrat«, misli, da je to življenje vse, kar ima, in da v njem tiči sreča, ki jo išče in ji teče naproti. Ta duša misli, da se je rodila samo zato, da postane vidna, da se pokaže in izkaže. A prav lahko se zgodi, da ji ne bo nikoli uspelo: da bo ostala nevidna in zgorela na grmadi, ki jo je sama prižgala. Duša, ki »živi«, pa ve, koliko življenja se skriva tam, kjer ga ne vidi, vendar obstaja neodvisno od nje. Takšna duša čuti, da ni rojena samo zato, da se pokaže, izkaže in postane vidna, temveč da ji uspe biti, imeti in početi nevidno.«

 

Ingrid Divković (1985) je hrvaška pisateljica in blogerka. Do zdaj je izdala priročnika Knjiga za divjo žensko in Vas j**e ego, ki sta tudi Sloveniji veliki uspešnici. Zdaj živim je njen prvi roman.

Rodila se je na Reki, staršem bosanskih korenin. Diplomirala je iz hrvaškega jezika in književnosti ter filozofije, kasneje pa nekaj časa delala kot voditeljica in novinarka na lokalni televiziji in radiu. Po življenju na Kanarskih otokih ponovno živi in dela na Reki. Svoje dneve preživlja v njej ljubi samoti s prenosnim računalnikom in ob knjigah.

Ingrid je leta 2018 dobila nagrado influencer leta v kategoriji za književnost (po izbiri hrvaške izdaje časopisa Cosmopolitan). Na Hrvaškem je lani izdala že četrto knjigo, zbirko svojih blogov z naslovom Sanjari i borcihttp://www.ingriddivkovic.com/o-meni/

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.