Zanimivosti o živalih

V Sloveniji je zabeleženih okoli 23.000 vrst živali, vendar ocenjujejo, da jih je bistveno več. Morskih in kopenskih rib je okoli 100 vrst, dvoživk 20, plazilcev 25, ptic 360 in sesalcev 79 vrst.

Stopnja izumiranja je danes največja: od sto- do tisočkrat večja od normalne. Vrste izumirajo vsak dan. Nekateri verjamejo, da bo do konca 21. stoletja izumrla polovica vseh vrst.

V Sloveniji so zdaj verjetno izumrle ali so na robu izumrtja štiri vrste sladkovodnih rib – jegulja, primorska podust, saveta in belia. Na rdečem seznamu jih je še okoli 55, njihovo število pa se bo verjetno še povečalo.

Za mnoge živali sploh ne vemo, da so k nam prišle od drugod. Nekatere so bile k nam prinesene namerno, nekatere nenamerno. Primer je tigrasti komar, prinesen iz Azije, ki pije kri tudi podnevi, česar domače vrste komarjev ne počnejo. V Slovenijo naj bi prišel iz sosednje Furlanije-Julijske krajine leta 2005.

Vse večjo težavo predstavljajo tudi hišni ljubljenčki, ki jih ljudje odvržejo v naravo, ko ti preveč zrastejo. Tako v jezera vnesena želva rdečevratka, ki izvira iz Amerike, izpodrinja domačo močvirsko sklednico.

 

Ščuka - Živali Slovenije

Kar je lev v savani ali morski pes v oceanu, je ščuka v sladkih vodah. Ta plenilec je namreč strah in trepet drugih rib. Žrtev zagrabi z velikimi usti, v katerih je 700 zob.
 

Vodomec - Živali Slovenije

Pri nas so vodomci prisotni vse leto, v vzhodnih in severnih predelih Evrope pa so selivci.
 

Jelen - Živali Slovenije

Jelen je največja žival v Sloveniji (čeprav so medvedi težji). Velik samec lahko zraste v dolžino tudi do dva metra in pol, v višino pa do metra in pol. Največji so težki tudi do 300 kilogramov.
 

fazan

Samec fazana z barvo in videzom privlači samico, ki je prilagojena za vzrejo mladičev in mora biti zato čim manj opazna. Samec se pogosto sprehaja po svojem ozemlju in ob prhutanju s krili z grlenim kričanjem kliče samice.
 

Čopasti pionirek

Dvorjenje čopastih ponirkov je nekaj posebnega. Ko se samec in samica približata, se postavita drug proti drugemu, treseta z glavo in z nogami udarjata po vodi, pogosto pa imata v kljunu vodno rastlinje.
 

Sivi volk - Živali Slovenije

Volk je družabna žival in živi v tropu, ki ga vodi vodilni par. Ta par ostane skupaj vse življenje. Preostali odrasli volkovi so njuni potomci. V Sloveniji trop po navadi šteje dva do osem volkov, med katerimi so medsebojni odnosi dobro opredeljeni.
 

slika

Medved je največja kopenska zver v Sloveniji. Po Evropi je večinoma iztrebljen, v Sloveniji in na Hrvaškem pa je še vedno njegov dom. Po ocenah pri nas živi od 400 do 470 medvedov.
 

Kozačo - Živali Slovenije

Kozačo v gozdu težko opazimo. Podobna je lesni sovi, vendar večja. Ker ne more premikati oči znotraj očesne odprtine, obrača celo glavo, in to tudi proti hrbtu!
 

slika

Potočni rak živi samo v čistih, neonesnaženih vodah, zato je dober pokazatelj »zdravja« rek in jezer. Da rak lahko raste, mora oklep odvreči in narediti novega. Pri tem lahko poje dele starega oklepa, in tako dobi potrebne minerale.
 

slika

Vidra je skrita prebivalka naših voda, za katero najpogosteje vemo, da je prisotna, le po odtisih šap v mokrem blatu.
 

Alpski kozorog - Živali Slovenije

Naših Alp si skoraj ne moremo predstavljati brez kozoroga, a vsi pri nas živeči predstavniki so bili umetno naseljeni. Sredi 20. stoletja so v Kamniško Bistrico pripeljali tri kozoroge iz Švice, v Julijce pa so jih večkrat pripeljali iz Italije.


ptič kosec

Kosca najlažje opazimo, če sledimo njegovemu oglašanju, ki spominja na brušenje kose, od koder je tudi dobil ime. Oglaša se z visokofrekvenčnim zvokom (»krek-krek«), ki se ga sliši tudi do kilometer in pol daleč.
 

Človeška ribica

Človeška ribica živi tudi do 60 let, spolno dejavna pa postane šele po 14 letih. Skozi skoraj prozorno kožo se vidijo notranji organi.
 

Ščipalec ali škorpijon

Ščipalec, poznan predvsem kot škorpijon, je zaradi strupenega žela na slabem glasu, vendar je vbod vseh ščipalcev v Sloveniji izredno blag. Na Hrvaškem živeči balkanski ščipalec ima precej močnejši strup in lahko ubije srednje velikega psa ali predšolskega otroka.
 

Rdeča morska vetrnica

Rdeča morska vetrnica lovi drobne organizme, a se hrani tudi z organskimi ostanki. Kljub svojemu imenu je lahko tudi zelena, rjava ali oranžna.
 

Detel ali žolna

Po žagovini pod drevesom lahko sklepamo, da sta detel ali žolna pod lubjem iskala žuželke, še posebej pa, če dvignemo pogled in na starem deblu vidimo sveže luknje ali odlomljeno lubje.
 

Divji prašič

Divji prašič ima rad vodo in dobro plava celo v velikih rekah. Rad se valja v vodi in blatu, s čimer se osveži in reši kožnih zajedavcev

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

slika

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.