Ciril Zlobec

Ciril Zlobec (1925–2018) je bil pesnik, pisatelj, publicist, prevajalec in urednik. 

V Avberju na Krasu je obiskoval italijansko osnovno šolo, v Gorici opravil prvo gimnazijo. Nadaljeval je v semenišču v Kopru, iz katerega so ga izključili, ko so odkrili, da piše pesmi v takrat prepovedanem slovenskem jeziku. Pri 17 letih so ga konfinirali v Abruzzo, ob razpadu Italije pa se je vrnil domov in odšel v partizane. Po vojni je v Ljubljani dokončal gimnazijo, leta 1953 pa diplomiral na slavistiki. 

Deloval je kot novinar in urednik v kulturnih uredništvih različnih medijev. Ukvarjal se je tudi s politiko, med drugim je bil leta 1990 izvoljen v predsedstvo prve samostojne slovenske države. V svoje vrste so ga povabile štiri akademije znanosti in umetnosti, poleg Slovenske akademije znanosti in umetnosti še evropska, mediteranska in hrvaška.  

Pesmi je pisal že med vojno, v slovenski kulturni spomin pa se je vtisnil z intimistično pesniško zbirko Pesmi štirih, ki jo je leta 1953 izdal skupaj s Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Tonetom Pavčkom.

Objavil je 30 pesniških zbirk ter dva romana, več knjig esejev in publicistike. Vse zvrsti Zlobčevega pisanja so v svojem izhodišču avtobiografske, tako po doživljajski kot po spoznavni plati. Ob njegovem 90. rojstnem dnevu je pri Mladinski knjigi izšel izbor njegove ljubezenske poezije Ljubezen – čudež duše in telesa. Številna njegova dela so prevedli v tuje jezike.

Prevedel je preko 30 tujih pesnikov in romanopiscev, med katerimi so vrhunska imena svetovne in nacionalnih kultur (Dante, Leopardi, Carducci, Quasimodo, Montale, Davičo …). 

 

Knjige avtorja

Simona Semenič. Foto: Nada Žgank
Modra ptica 2020

Simona Semenič: »Zmaji seveda obstajajo!«

Ena najpomembnejših slovenskih sodobnih dramatičark je za svoj prvi roman prejela Modro ptico.

Skrivno drustvo KRVZ
Simona Semenič
O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Darja Potočan, Živa Jalovec in Robert Križaj so se pogovarjali o izgorelosti in čujejčnosti

Poslušajte naše podkaste

Prisluhnite pogovorom o knjigah z ljudmi, ki imajo radi dobre zgodbe.

Menu