Repki, Slovenska otroška poezija v ritmu repa

Repki

Domače branje (z dodanim CD-jem)

dr. Igor Saksida Rok Trkaj

Antologija odlične slovenske otroške poezije po izboru dr. Igorja Sakside, ki jo dopolnjujejo iskrivi repi Roka Terkaja in hudomušne ilustracije Igorja Šinkovca.

Trkajevi repi, v katerih je ena in ena tri, huda mravljica pa pogumnejša od vseh superjunakov, z dinamično igro sodobnega odrepanega jezika otroke v svet poezije vabijo igrivo in manj predvidljivo.

Repki so opremljeni s QR-kodami, ki vodijo do zvočnih posnetkov. Priložen je tudi cede z 12 pesmimi v odličnih izvedbah slovenskih reperjev (Trkaj, Emkej, Pižama, Nipke, Jose, Zlatko), Nece Falk in Ditke

Otroška igra, besedni užitek in hip-hop

Odrasli smo prvi mentorji branja svojim otrokom, zgodnje razvijanje otroškega govora in pogovora ob zgodbah in pesmicah pa bistveno pripomore k dobro razviti pismenosti, lažjemu učenju, zlasti pa k veselju do branja. Branje in poslušanje je za otroke v prvi vrsti igra in užitek. Zato je ta skrbno zasnovana antologija slovenske otroške poezije v repovskem ritmu namenjena zlasti zabavnemu družinskemu branju in poslušanju z otroki prvega triletja, pa tudi nekoliko mlajšimi in starejšimi. 
 

Zmagovalna kombinacija poezije in repa

Poznavalec mladinske književnosti dr. Igor Saksida in Rok Terkaj oziroma raper Trkaj sta združila moči že v zbirki poezije in repa za najstnike Kla kla klasika, tokrat pa želita pritegniti mlajše otroke in njihove starše. 

Igor Saksida je izbral raznovrstno otroško poezijo odličnih slovenskih pesnikov: Otona Župančiča, Toneta Pavčka, Anje Štefan, Ferija Lainščka, Petra Svetine, Lile Prap, Miroslava Košute, Daneta Zajca, Nika Grafenauerja, Andreja Rozmana Roze in drugih. Trkaj pa jih je dopolnil z dinamičnimi repi, v katerih prepoznavamo motive in tematiko iz otroške poezije, a v sodobnem, bolj igrivem in manj predvidljivem odrepanem jeziku. Pesmi in repe je duhovito ilustriral Igor Šinkovec.

Svet, v katerem počneš, kar želiš

Zbirko sestavljajo trije razdelki. Mika me zven jezika prinaša pesmi o jezikovni igri, v razdelku Čarovnija poezija se pred našimi očmi zvrstijo nenavadne živali, rastline, pravljična bitja, razdelek Svet dvojine in množine pa zajema pesmi o družini v vseh njenih razpoloženjskih odtenkih. Pesmi spremlja rubrika Hip-hop! Misli, v galop! Če v glavi te zvija: Na pomoč, domišljija!, ki otroke in njihove starše, vzgojitelje, učitelje vabi k razmisleku, pogovoru in nadaljnjemu ustvarjanju. 

Kot v spremni besedi vabi Igor Saksida: »Ta knjiga vas in vaše mlade sogovornike vabi k ustvarjanju z besedo, zvokom, barvo, gibi. Tako bo nastal svet, v katerem lahko počneš, kar želiš, kjer ob pesmi – če jo bereš ali poslušaš, čisto vseeno je – pišeš, rišeš, plešeš, vriskaš, zidaš gradove (v oblakih) iz lego kock …«

Repe je treba poslušati

In ker je repke pač treba tudi poslušati, ne le brati, da zares zaživijo in zazvenijo, je knjigi priložen cede z 12 pesmimi v odličnih izvedbah slovenskih reperjev (Trkaj, Emkej, Pižama, Nipke, Jose, Zlatko), Nece Falk in Ditke. Repi v knjigi so opremljeni s QR-kodami, da jih lahko poslušamo tudi takrat, ko CD-predvajalnika ni blizu, saj za poslušanje zadostuje že mobilni telefon.

Za pokušino vam ponujamo eno izmed prepesnitev iz knjige:

Na branje, na poslušanje, na rep, na poezijo. Na igrivo in iskrivo otroštvo!

Leto izida: 2020

Število strani: 88

ISBN/EAN: 9789610157540

Mere izdelka: 21 x 26,8 x 1,4 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Urednik: Tihana Kurtin Jeraj Alenka Kepic Mohar

Ilustrator: Igor Šinkovec

Zbirka: Domače branje

Priporočamo vam tudi

Jesenska_2020_Slider_Ciciban
Beremo

Revije za otroke

Naše revije so najlepši vstop v učenje, branje in odraščanje.

Otroci-ki-berejo

Zakaj je branje pomembno?

Otroci, ki berejo, so uspešnejši.

Ciciklub - Polovicni

Odprite otroku vrata v čarobni svet branja.

Včlanite se v otroški knjižni klub Ciciklub.

Menu