GEA_home

Gea

Gea je edina izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za bralce vseh starosti, ki imajo radi zanimive pogovore o marsičem.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V avgustovski številki ne spreglejte...

Spremembe na bolje

Cilj so spremembe – na bolje
Pravico združevanja je civilna družba skozi zgodovino izkoristila takrat, ko so ji bile kratene pravice, ko je želela izboljšati svet ali opozoriti na krivice oziroma nepravilnosti, praviloma oblasti. Protesti ali demonstracije so tista zadnja poteza, ki jo državljani naredijo, ko razmere sodu izbijejo dno.

Ura

Neutrudni pomočniki iz vesolja
Obstajajo štirje globalno delujoči navigacijski sistemi: ameriški GPS, ruski GLONASS, kitajski BeiDou in evropski Galileo. Vsem je skupno, da nas iz zemeljske orbite oskrbujejo z dokaj natančnimi lokacijskimi podatki. Pod pogojem, da imamo iz svojega položaja neoviran pogled na vsaj štiri satelite.

bakterije

Naravna alternativa antibiotikom
Bakteriofagi so virusi, ki uničujejo. Veljajo za učinkovito alternativo antibiotikom pri zdravljenju lokaliziranih bakterijskih okužb.

Poplave

Recept za katastrofo
Ne le poplave, tudi suše in požari se lahko zgodijo kot posledica sočasnega vpliva visoke temperature zraka in suše. Za preučevanje in napovedovanje sinergij tovrstnih dogodkov raziskovalci uporabljajo zapletene matematične modele, s katerimi skušajo opisati oz. posnemati dogodke, ki se odvijajo v naravi.

Preseljevanje

Zgodovina migracij je zgodovina človeštva
Knjiga Doba velikih migracij na Slovenskem pokaže, da so bile selitve v zgodovini prej pravilo kot izjema ter da se je včasih potovalo več, kot si mislimo danes. O migracijah smo se pogovarjali z avtorjema, dr. Mirjam Milharčič Hladnik in dr. Aleksejem Kalcem.

Tartini

Prva violina Pirana za vedno
Giuseppe Tartini, leta 1692 v Piranu rojeni skladatelj, glasbeni teoretik in violinist je v svojem obsežnem opusu zapustil okrog 130 koncertov in več kot 170 sonat, med katerimi je tudi Vražji trilček, njegovo najslavnejše delo. Letos mineva 250 let od njegove smrti.

Šport

V najboljši letih
Liga prvakov pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) je že vrsto let najbolj dobičkonosna in odmevna športna manifestacija na svetu. Obstaja že 28 let.

Ljubezen Franca Jožefa

Počitniška ljubezen Franca Jožefa
V počitniškem dvorcu v Bad Ischlu je avstrijski cesar in ogrski kralj preživel kar 60 poletij. Prav tu se je zaljubil v sestrično Elizabeto Bavarsko, bolj znano kot Sissi.

Belgija

Dežela »norcev«
Belgijci so, če sploh lahko govorimo Belgijcih – so namreč Nizozemci (Flamci) plus Francozi (Valonci), ki živijo v isti državi  –, so precej neprilagojena sorta ljudi. V preseku teh dveh kultur se je rodila značilna belgijska duhovitost, ki je še posebej opazna v stripih.

Svizec

Glasno čivka, a ni ptič
Pogovor na nekem družinskem srečanju je nanesel na planinarjenje in živali, ki jih lahko srečaš v gorah. Mlajša sorodnica mi je omenila planino Pecol pod Montažem, kjer naj bi bilo mogoče opazovati svizce, v skalnatem svetu nekoliko višje pa tudi številne kozoroge.

Lendava

Svetovna prestolnica bograča
V Lendavi Bogračfest organizirajo že celih dvajset let, dogodek pa je prerastel v množično kuhanje te specialitete, ki v najvzhodnejše mesto v Sloveniji vsako leto privabi več kot 10.000 obiskovalcev.

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Svet knjige_Blok
Knjižni klub

Branje nas povezuje. Branje nas osvobaja.

Včlanite se v Svet knjige še danes.

Demenca pri psih

Ko vas najboljši prijatelj ne prepozna

V pisnih virih je mogočni Stari grad v Celju prvič omenjen leta 1323, njegova zgodovina pa je še 200 let starejša. Današnjo podobo je dobil, ko so ga prevzeli grofje Celjski, najbolj znana in najpomembnejša vladarska rodbina na slovenskem ozemlju.

V Almini družbi na Grmado

Prepoved potovanj
Iz aktualne številke

Mona Liza na oddihu

Preberite cel članek

Menu