Jesenska_2020_Gea

Gea

Gea je edina izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za bralce vseh starosti, ki imajo radi zanimive pogovore o marsičem.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V oktobrski številki ne spreglejte...

Gea, internet

Internet za vse!
Gneča na nebu je že kar precejšnja. Poleg Googlovi internetnih balonov in satelitov podjetja SpaceX jo povzroča tudi Facebook in Amazon s svojo lasno konstelacijo satelitov, OneWeb, kanadski Telesat LEO ...

Gea, izgubljena mesta

Izgubljena mesta
S tridimenzionalnim laserskim skeniranjanjem do revolucionarnih odkritij v arheologiji. Razkrivanje v tančico skrivnosti zavitih ostankov še povsem neznane civilizacije in neznanih dejstev znanih civilizacij, kot so majevska, azteška, tolteška in inkovska.  

Gea

Ne na mojem dvorišču!
Tehnologija CCS, ki pomeni zajem in skladiščenje ogljikovega dioksida v globokih geoloških plasteh, bi lahko znatno znižala koncentracije izpuščenega CO2 v ozračje. Marsikje jo uspešno izvajajo, v Sloveniji je prepovedana.

Gea

Elektrotehnika proti boleznim
Prof. dr. Damijanu Miklavčiču so številna priznanja prinesle raziskave elektroporacije, metode, pri kateri z visokonapetostnimi impulzi začasno in na kontroliran način povečajo prepustnost membrane celic živih organizmov.

Gea

Medicinska hipnoza
Za izvajanje hipnoze, s katero je mogoče premagati vrsto težav, so primerni le usposobljeni zdravniki in psihoterapevti. V zahodni Evropi vedno pogostejše operacije v hipnozi.

Gea

Devet milijonov smrti na leto 
Oči svetovne javnosti so še vedno uprte v spopad s pandemijo covida-19, medtem pa število smrti zaradi posledic visokega krvnega tlaka vztrajno raste. Zaradi hipertenzije umre po zadnjih podatkih 9,4 milijona ljudi na leto.

Gea

Prezrti inovator
Najbolj znani izumi Ivana Bajdeta so klavircitre, klavirharfa in klavir na lok. Skonstruiral je tudi model kolesa brez pedalov ter izumil svojo varianto avtomatske železniške zapornice.

Gea, vesolje

Vesolje za prosti čas
Če bi se med množico krajev, ki ponujajo izjemen pogled v nočno nebo, moral odločiti le za enega, ne bi okleval niti trenutka. Takoj bi dal svoj glas visokim planotam puščave Atacama v Čilu, piše v Gei avtor, ki je doživel marsikaj.

Gea

V severni triglavski steni
Skala je ostra, celo malo nazobčana, a ker nimam dovolj moči, da bi nanjo postavil podplat čevlja, ji vržem v zobe golo koleno … Nato počasi pokleknem na tisto grbo in skali se očitno dopade moj ponižni poklek, tako da mi pokaže naslednji oprimek.

Gea

Lom je moj dom 
Začetek in cilj krožne poti Lom je moj dom je na turistični kmetiji Široko. Pot proti Velikemu vrhu nas je pripeljala na greben, na katerem so bili v prvi svetovni vojni opazovalni položaji avstro-ogrske vojske.

Gea, teran

Teranova pot
Če je tudi vaša asociacija na oktober trgatev, rdeča zemlja, ognjene barve jesenskega ruja, teran in pršut, se lahko z nami podate v Dutovlje.

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Video

Revija za radovedne družine

Video

Urednica o reviji Gea

Rok Zalokar, poklicni gorski vodnik in mednarodni inštruktor, rojen leta 1982, je že pri 13 letih začel plezati dolge smeri, dve leti pozneje je po njih že smučal, pri sedemnajstih je bil prvič v Himalaji, kjer je kasneje kot prvi osvojil še nedotaknjeni sedemtisočak Janak, ter plezal z ekspedicijami tudi v Peruju, Patagoniji, Kirgizistanu, Tibetu, Nepalu in Indiji. Je tudi inštruktor smučanja in deskanja ter organizira heliskije v Albaniji. Foto: Rok Zalokar

V severni triglavski steni

Ni naključje, da je Google v preteklosti veliko vlagal v preučevanje zračnih tokov in v izdelavo pripadajočih matematičnih modelov. Njihovi inženirji tako danes že lahko predvidijo gibanje zračnih mas za kakih 15 dni vnaprej. Na ta način lahko balone pošljejo na pot okoli sveta ali pa jim naložijo, da mesece dolgo krožijo na določenem območju.

Moj internet je lahko balon!

Gea_Obzorjemeter
Ob 30. obletnici revije Gea

Gein obzorjemeter

Preverite svojo splošno razgledanost v kratkem kvizu

Menu