Jesenska_2020_Gea

Gea

Gea je edina izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za bralce vseh starosti, ki imajo radi zanimive pogovore o marsičem.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V septembrski številki ne spreglejte...

Gea_Sep-2020_Robotski

Robotski dostavljalci
Zdi se, da tehnološkega razloga, da nam vroče pice ne bi dostavila umetna pamet, nekako ni več. Pa ni tako, še več, težav je cel kup. Eno izmed ključnih vprašanj je, kako se bodo robotski dostavljalci znašli na površinah za pešce.

Gea_Sep-2020_Morje ni bazen

Morje ni bazen
Živalsko deblo ožigalkarjev obsega štiri glavne skupine: klobučnjake, koralnjake,  trdoživnjake in kockaste meduze. Medtem ko so nekateri povsem nenevarni, pa lahko ožig drugih povzroči celo smrt.

Gea_Sep-2020_Zois

O vsestranskem baronu Zoisu
Žiga Zois je bil prvi, ki je zares sistematično zbiral slovenske knjige, darežljivo je podpiral naravoslovne raziskave, bil je začetnik slovenske strokovne terminologije …

Gea_Sep-2020_Arhitektura

Arhitektura je del življenja nas vseh
Trenutna kriza je dokaz, da rešitev svetovnih problemov ne pomeni samo vedno večje produkcije, ampak da rešitev včasih pride v obliki premisleka, pavze, postanka …

Gea_Sep-2020_Rak

Rak v prihodnosti
Pojavnost vseh rakavih bolezni se je v zadnjih dvajsetih letih skoraj podvojila. Diagnozo rak v povprečju vsak dan na novo dobi 42 Slovenk in Slovencev. V sodobni obravnavi bolnikov z rakom so nepogrešljivi molekularna diagnostika in genetski označevalci.

Gea_Sep-2020_Nike-Adidas

Nike proti Adidasu
Nesporen velikan, najbolj zaslužen za eksplozijo priljubljenosti superg, je ameriški gigant Nike , ki se je skupaj z Michaelom Jordanom povzpel na poslovni in športni Olimp. Vrednost podjetja Nike je dvakrat večja od njihovega največjega rivala, nemškega Adidasa.

Gea_Sep-2020_Japonska

Japonska med tradicijo in napredkom
Še danes lahko na Japonskem srečaš dame, ki hitijo po nakupih v tradicionalnih »japonkah« in elegantnem kimonu. Mladi Japonci pa imajo, vsaj v mestih, svoje vzorce obnašanja, ki se morda najopazneje odražajo s svojevrstnimi, največkrat zelo vpadljivimi oblačili.

Gea_Sep-2020_Armenija

Armenska zakladnica zgodovine 
Armenija, dežela, velika za Slovenijo in pol, tako po površini kot po številu prebivalstva, velja za zibelko krščanstva, vinogradništva in vinarstva. Erevan pa se je izkazal za prestolnico nasprotij.

Gea_Sep-2020_Gremo-na-morje

Gremo na morje!
Školjčna sipina dr. Janeza Drnovška« je precej bahavo poimenovanje nečesa, kar je v najboljšem primeru kup lupin mehkužcev z razgledom na žerjave koprskega pristanišča in degradirano okolico Ankarana.

Gea_Sep-2020_Kralj-Matjaz

Kdo je bil kralj Matjaž
Na Koroško sva se odpravila v želji, da prvič obiščeva priljubljen najvzhodnejši slovenski dvatisočak, 2126 metrov visoko Peco. Planotasta gora na meji med Slovenijo in Avstrijo ima pravzaprav kar pet skoraj enako visokih vrhov; najvišji je že omenjena Peca oziroma Kordeževa glava.

Gea_Sep-2020_Ribnica

Vre, vre, vre, mi smo Ribn'čanje! 
V Ribnici bo prvo nedeljo v septembru lokalni praznik, Ribniški semenj, sejem suhe robe in lončarstva.

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Video

Revija za radovedne družine

Video

Urednica o reviji Gea

Demenca pri psih

Ko vas najboljši prijatelj ne prepozna

 Znamka grške boginje zmage z genialno preprostim in prepoznavnim logotipom kljukice oziroma swoosha, kakor ji pravijo na drugi strani luže, je lansko leto zaključila z vrednostjo 190 milijard dolarjev.

Bodi kot Mike!

 Erevan je poln nasprotij, od elitnih četrti z luksuznimi hoteli in prodajalnami visoke mode, kjer se po širokih avenijah vozijo avtomobili najvišjega cenovnega razreda, do revnih delov mesta, v katerih se zdi, da se je čas ustavil že pred več kot pol stoletja.
Iz aktualne številke

Armenija, gostoljubna zakladnica zgodovine

Preberite cel članek

Menu