GEA_home

Gea

Gea je edina izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za bralce vseh starosti, ki imajo radi zanimive pogovore o marsičem.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V junijski številki ne spreglejte...

Gea_Junij-2020_Dubrovnik

Dubrovniški izum: Z zakonom so karanteno prvič uvedli blizu nas – v hrvaškem pristaniškem mestu Dubrovnik, ki se je v srednjem veku imenoval Ragusa.

Gea_Junij-2020_Psi

Baker in pse v prve bojne vrste: Ker cepiva za zdravljenje covida-19 še lep čas ne bo, se poskušajo strokovnjaki z različnih področij znajti po svoje.

Gea_Junij-2020_Umetna-pljuca

Umetna pljuča: Množičneje so bili medicinski ventilatorji prvič  uporabljeni ob izbruhu pandemije otroške paralize v začetku dvajsetega stoletja.

Gea_Junij-2020_Danaja

Oblačila kot živa bitja: Iz intervjuja z dr. Danajo Štular: »Pametne tekstilije so začele nastajati ob koncu 20. stoletja v kombinaciji z razvojem elektronike.«

Gea_Junij-2020_Potresno-varne-hise

Kako potresno varne so naše hiše: Kot podlaga za projektiranje objektov v prihodnosti se uvaja ciljno potresno tveganje in ne več ciljna povratna doba potresov.

Gea_Junij-2020_Kaviar

Kaviar v ustih prede kot mačka: V svetovno kuhinjo so ga v 19. stoletju katapultirali ruski carji – po njihovi zaslugi je kaviar postal sinonim za največji luksuz.

Gea_Junij-2020_Tudi-dekleta-pretepajo

Tudi dekleta se pretepajo: Globalno gibanje za enakopravnost žensk v industriji zabave in športa je doseglo tudi borilne veščine, kjer so še do pred kratkim kraljevali predvsem moški. 

Gea_Junij-2020_Bronasta-rasa

Bronasta rasa: reda je zame med karanteno (v Boliviji) dan, ko smem od doma. V katero smer se odpravim, je odvisno od tega, kje prodaja doña Aurora.

Gea_Junij-2020_Na-koncu-sveta

Na koncu sveta: Na skrajnem zahodu Francije leži očarljiva in vremensko muhasta pokrajina. Bretanja je tako francoska kot britanska, predvsem pa je keltsko samosvoja. 

Gea_Junij-2020_Mali-hrib

Mali hrib, veliko zgodovine: Že od daleč prepoznavna Gora nad Turjakom oziroma Sveti Ahac s svojo pravilno obliko spominja na vulkanski stožec. 

Gea_Junij-2020_Dravograjske-avanture

Dravograjske avanture: Junij se zdi kot ustvarjen za koroško popotniško avanturo. Če že ne s kolesom, pa morda s splavom po Dravi. 

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Svet knjige_Blok
Knjižni klub

Branje nas povezuje. Branje nas osvobaja.

Včlanite se v Svet knjige še danes.

Zgodovina je brez dvoma dokazala, da so v Dubrovniku izumili karanteno. Izolacija kot koncept je zapisana v mestnem statutu iz leta 1272, omenjali so jo kot nujnost izolacije gobavcev.

Zgodovina izolacij

Uporaba mask je obvezna, ampak je kar malo hecno opazovati ženske v indijanski noši, široko nabrano krilo, tri spodnja krila, dve jopi, na nogah obvezne cenene balerinke, maska pa pogosto pod nosom, »ker se drugače ne da dihat«.

Korona po bolivijsko

Najbolj cenjen in najdražji je bil vedno kaviar iz Kaspijskega jezera oziroma morja, ki si ga od razpada Sovjetske zveze delijo Rusija, Iran, Kazahstan, Turkmenistan in Azerbajdžan.
Iz aktualne številke

Kaviar v ustih prede kot mačka

Preberite cel članek

Menu