V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Revija Gea

Revija Gea

Izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za radovedne bralce vseh starosti in za vso družino.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V januarski številki ne spreglejte...

Gea, januar 2021

Od Paradiža do Pekla
V Sloveniji imamo relativno veliko nenavadnih imen krajev. »Rodil se je v Kanalu, a živi na Cesti,« se radi pošalijo na Goriškem, kjer sta 'doma' oba kraja.

Gea, januar 2021

Med pravljičnostjo in znanostjo
Kaj je tisto, zaradi česar zvezde v osrčju Rimske ceste nihajo s tako osupljivo hitrostjo? Po sedanji teoriji gravitacije obstaja samo en kandidat – supermasivna črna luknja.

Gea, januar 2021

Kaj bi počeli med vožnjo, če ne bi vozili?
Napovedi o uvedbi avtonomnih avtomobilov so močno preuranjene. Najbolj kritična je tretja stopnja avtonomne vožnje, ki predvideva menjavanje kontrole med voznikom in vozilom v nekaj sekundah.

 

Gea, januar 2021

V celicah sta si medicina in veterina zelo blizu
Nevroznanstvenik Gregor Majdič: »Psihologi trdijo, da so razlike med moškimi in ženskimi možgani samo kulturološke, a nevroznanstveniki menimo, da imamo dovolj dokazov za strukturne razlike, tudi pri ljudeh.«

 

Gea, januar 2021

Najbolj smrtonosna oblika raka 
Rak trebušne slinavke velja za tihega ubijalca, prepoznavanje prvih znakov bolezni vam lahko reši življenje. Zakaj ni napredka pri zdravljenju in zakaj je smrtnost še vedno tako visoka?

Gea, januar 2021

Črevesna mikrobiota je naš prstni odtis
Mikrobiota je ime za vse tiste mikroorganizme, ki živijo na nas ali v nas. Najbolj poznana je črevesna mikrobiota, ampak mikroorganizmi nas naseljujejo še na mnogih drugih območjih. Pri njenem izboljšanju pomaga, če jemo lokalno in raznoliko.

 

Gea, januar 2021

Pred sto leti na pot okrog sveta
Alma M. Karlin je preživela je prvo in drugo svetovno vojno, veliko gospodarsko krizo, šest različnih držav in tri ideologije. V tridesetih letih 20. stoletja je bila med najbolj priljubljenimi avtorji potopisov na nemško govorečem območju. 

Gea, januar 2021

Varuhi večnosti
Iz ravnine štrlijo mizasti osamelci z odrezanimi vrhovi, na vsaki od teh »planot nad planoto« so ostanki starih kultur Legend je tu več kot kjerkoli na Altiplanu. Jacha Phasa je znamenito »mesto mrtvih«.

Gea, januar 2021

V Elvisovih čevljih
Rezidenca kralja rock'n'rolla je drugi najbolj obiskan ameriški dom, takoj za Belo hišo. Za javnost so Graceland odprli leta 1982, od leta 1991 je vpisan v ameriški nacionalni register zgodovinskih krajev, od leta 2006 pa je razglašen za nacionalno zgodovinsko znamenitost.

Gea, januar 2021

Mogočni Krn
Običajna pot s planine Kuhinja na Krn se vzpne čez južno pobočje neposredno na vrh, obstaja pa tudi občutno daljšo, a tudi zelo zanimiva krožna pot mimo Jezera v Lužnici in čez Batognico. Obiščite pokopališče megalodontidnih školjk in raziščite obsežne ostaline soške fronte.

Gea, januar 2021

Po sneg. In na sneg. V Planico. 
Ali ste vedeli, da je Planici 2019. pripadel naziv najboljše gostiteljice Svetovnega dneva snega? Dogodek je Mednarodna smučarska zveza izbrala za zmagovalen v konkurenci več kot 450 prizorišč iz 45 držav. 

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Video

Igralec Matej Puc o branju revije Gea

Video

Znanstvenik dr. Gregor Majdič o pomenu Gee

Rodil se je v Kanalu, a živi na Cesti,« se radi pošalijo na Goriškem, kjer sta 'doma' oba kraja.

Od Paradiža do Pekla

Varuhi večnosti

Zgodovina je brez dvoma dokazala, da so v Dubrovniku izumili karanteno. Izolacija kot koncept je zapisana v mestnem statutu iz leta 1272, omenjali so jo kot nujnost izolacije gobavcev.
Aktualno

Zgodovina izolacij

Dubrovnik je odigral ključno vlogo pri oblikovanju karantenske zakonodaje.

Menu