Revije_2020_Moj-planet

Moj planet

Za radovedne raziskovalce, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves širni svet.

Moj planet spodbuja radovednost, ljubezen do narave in varovanje okolja

Moj planet

Starost: 8+
Obseg: 60 strani
Izhaja: Vsakega 15. v mesecu
Edicije: Na leto izide 11 številk, od tega je poletna dvojna

 

Zdaj največ ugodnosti za naročnike!

Z Mojim planetom vsak mesec tudi

Bralci soustvarjajo vsebino z vprašanji, na katera odgovarjajo strokovnjaki: veterinarka, fizik, biologinja in drugi.

V oktobrski številki ne spreglejte

Koala

Koala je kot plišasti medvedek, a ni niti malo v sorodu z medvedom! Je prebivalka Avstralije iz družine vrečarjev in je v sorodu s kengurujem, simbolom te celine. Živi na drevesu, pravzaprav v krošnji evkaliptusa prespi večino dneva, preostali čas se hrani z listi tega drevesa. 

Jež

Če vidiš ježa, pa pusti pri miru! Ne smeš se ga dotikati, lahko pa ga opazuješ. Če pa najdeš poškodovanega ježa, pokliči Zatočišče za živali prosto živečih vrst, kjer bodo svetovali, kaj storiti. Jež je divja žival in ga ne smemo imeti doma. Lahko pa mu na vrtu pripravimo zavetje in nastavimo nekaj mačje hrane in vode. 

Macesen

Večina iglavcev je zimzelenih. Nekaj izjem, kot je macesen, pa je listopadnih. Enajst vrst macesnov poseljuje gore in severne gozdove severne poloble. Za okolja, kjer uspevajo, so značilne dolge mrzle zime. Tu so pozimi tudi iglice prej breme kot korist, zato jeseni porumenijo in odpadejo. 

psi

Obstajajo različne lestvice inteligence psov, a v grobem so tri osnovne inteligence psov. Te so nagonska, potem sposobnost reševanja problemov oz. umska, in delovna inteligenca. To pomeni, da so kužki različnih pasem inteligentni, vsak na svojem področju. 

Osa

Ose so lahko izredno nadležne, a v naravi igrajo zelo pomembno vlogo, saj so lahko opraševalke rastlin in uničevalke škodljivih žuželk na pridelkih. Tiste, ki ne živijo samotarsko, imajo zapletene medsebojne odnose in se lahko vse življenje učijo zaradi sprememb v možganih. 

Želod

Hrastov je veliko vrst. Plod hrasta je želod, na vejo je pritrjen s kapico. Želodi začnejo padati s hrastov že konec poletja. Kalijo kar na površini tal že po prvem večjem jesenskem deževju. Čez zimo se koreninica vraste v tla, zato lahko spomladi hitreje požene prve liste. Z želodom se hranijo divje svinje. 

Mars, rdeči planet
Iz aktualne številke

Rdeči planet v opoziciji

Sredi oktobra je Mars najbolje viden in največji.

Video

Revija za radovedne raziskovalce

Video

Urednica o reviji Moj planet

Barakuda

Barakuda, skriti plenilec

Globalno segrevanje

Odgovarjamo na vprašanja bralcev

Filipu, 11-letnemu bralcu revije Moj planet, smo odgovorili, kaj segreva naš planet.

Menu