Partizani

Partizani

Jože Pirjevec

Obsežna monografija dr. Jožeta Pirjevca prinaša prvi celostni prikaz nastanka in razvoja partizanskega gibanja na tleh celotne Kraljevine Jugoslavije, vse od napada in razkosanja Jugoslavije aprila 1941 pa do konca vojne.

Dokazano in dokumentirano kot še nikoli

Ker je bila druga svetovna vojna najtežja preizkušnja v krvavi zgodovini jugoslovanskih narodov, je proučevanje tega obdobja še posebej zapleteno in občutljivo. Tega se zaveda avtor knjige, dr. Jože Pirjevec, eden naših najpomembnejših diplomatskih zgodovinarjev na zahodnem Balkanu, ki je v to monumentalno delo vložil več desetletij študija, podatke za knjigo pa črpal iz arhivov na različnih koncih sveta – nekateri so se odprli šele v zadnjih letih. 
 

Prvi celostni prikaz partizanskega gibanja 

Pirjevec v knjigi Partizani temeljito in natančno prikaže napeta razmerja znotraj gibanja, pa tudi razmerja med partizani in drugimi nacionalističnimi vojaškimi formacijami (belogardisti, četniki, ustaši, balisti …) ter pojasnjuje zgodovinsko pomembna sodelovanja med partizani ter zavezniki v protihitlerijanski koaliciji. 
 

Izjemni dosežki, zgodovinske zmage, grozljivi zločini 

Knjiga dokazuje, da narodnoosvobodilnega gibanja brez komunistov in njihovega utopičnega prepričanja, da bodo ustvarili boljšo prihodnost, brez njihovega fanatizma, organiziranosti in discipline, ne bi bilo. Opozarja pa tudi, da partizani niso ostali brez madeža, saj so se, kot je zapisal dr. Pirjevec, »okuženi od vojnega nasilja, tudi sami pregrešili nad nasprotniki, v prvi vrsti nad domačimi kolaboranti …«. 

Borci Ljubljanskega bataljona, imenovanega Brkati bataljon, 1944

Preberite odlomek iz knjige Partizani

Preberite nekaj strani iz odlične knjige, ki je nastala po desetletjih temeljitega študija in proučevanja dragocenih dokumentov iz zaupnih arhivov po vsem svetu.

Poskusno branje je objavljeno v Dobrih zgodbah >

 

Leto izida: 2020

Število strani: 944

ISBN/EAN: 9789612824105

Mere izdelka: 170 x 245 x 65 mm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Cankarjeva založba

Priporočamo vam tudi

Partizani - Blok
Dokazano in dokumentirano

»Ali smo se za to borili?«

Obsežna monografija dr. Jožeta Pirjevca je napeto branje o nastanku in razvoju partizanskega gibanja.

Partizani
Jože Pirjevec
Šolska 2020 - Polovični

Vse za šolo in odmore v Mladinski knjigi

Pri nas na enem mestu dobite torbo in vse, kar sodi vanjo.

Svet knjige_Blok

Življenje s knjigami je dobro življenje.

Včlanite se v Svet knjige in kupujte knjige po ugodnejši ceni.

Menu